Erzincan Üniversitesinin ev sahipliğinde Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bölge üniversitelerin harcama yetkililerine yönelik “Kamu İç Kontrol Standartları” semineri düzenlendi.
Hukuk Fakültesinde 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen seminerin ilk oturumuna Erzincan Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Fırat Üniversitesinin genel sekreterleri, strateji geliştirme daire başkanları, iç denetçileri ve harcama yetkileri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, katılımcıların seminere olan yüksek katılımından ötürü memnuniyet duyduğunu ifade etti.
5018 Sayılı Kanuna göre İç Kontrol Standartlarının oluşturulması gerektiğini kaydeden Rektör Çapoğlu, üniversitemizde İç Kontrol Standartlarını oluşturmak için çalışmaların 2009 yılında başladığını belirterek, 2014 yılında yapılan anket çalışmaları ile gelinen son noktayı değerlendirdiklerini ifade etti. Çapoğlu, “İster kişi olsun, ister kurum olsun başarılı olmanın temel yolu bir standart oluşturulması ve ilkelerin belirlenmesidir. İlkeler doğrultusunda hareket etmek daima başarıyı getirir. Biz de bunun için burada toplandık. İlkeleri koyduktan sonra o ilkelere ne kadar sahip çıkmışız, o ilkelere ne kadar uymuşuz. Bunları gözden geçirmek için bu toplantıyı düzenledik” şeklinde konuştu.
“Bugüne kadar dile getirilemeyen sorunları burada dile getireceğiz, bu sorunlara çözüm bulacağız” ifadeleriyle toplantının önemine vurgu yapan Rektör Çapoğlu,” Bu sayede bir adım daha ileriye gitmiş olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Seminere konuşmacı olarak katılan Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Bülbül de, kamu kurumlarında düzenli aralıklarla bu tür toplantı ve seminerleri gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu toplantılarda tespit ettiğimiz eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz.Burada düzenlediğimiz bu toplantıda da Kamu İç Kontrol Sisteminin genel bir çerçevesini çizmek; ama en önemlisi de büyük bir yap-bozun parçası olan iç kontrolün bu yap-bozdaki yerini göstermek, ayrıca iç kontrolün yönetime olan katkısını da anlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sunum şeklinde gerçekleştirilen seminerde, katılımcılardan gelen soruları da cevaplayan Bülbül, Kamu İç Kontrol Standartları hakkında bilgi vererek dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
Seminerin öğleden sonra düzenlenen ikinci oturumuna ise bölge rektörleri katıldı.Grand Simay Otel’de yapılan ikinci oturuma Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve Atatürk Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioglu katıldı.
Seminerde Kamu İç Kontrol Standartları hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Bülbül, amaçlarının farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek katılımcılara Kamu İç Kontrol Standartları hakkında bilgi verdi.
Seminer sonrası bölge üniversite rektörleri Erzincan Üniversitesinde ve kentte bir dizi gezi ve temaslarda bulundu.