Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erzincan Merkez, Üzümlü, Refahiye, Tercan ve Çayırlı ilçelerinde bulunan 126 köyü arazi toplulaştırma programı kapsamına aldı. 2017 yılında başlayacak proje kapsamında 126 köyde 119.164 hektarlık alanda arazi toplulaştırma uygulanacak.

 Projenin tanıtılması amacıyla Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bir organizasyon gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantıya Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Erzincan Belediye Başkan Vekili Halit Mutlu, ilçe ve belde belediye başkanları, ilgili kurum müdürleri ve proje kapsamına alınan köy muhtarları katıldı.

 Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, arazi toplulaştırmanın önemine değindi. İl Müdürü Şahin, “Artan nüfus ve beslenme ihtiyacı tarım sektörünün daha fazla tarımsal ürün elde etme gereğini ortaya koymaktadır.  Toprağın sınırlı bir kaynak olması nedeniyle, aynı alandan daha fazla ürün elde etme imkânlarının arttırılması gerekmektedir. Tarım arazilerindeki yapısal bozukluklar, verimin düşmesine neden olabildiği gibi, verimi artırıcı tedbirlerin alınmasını da engellemektedir. Bu nedenle tarım arazilerinin ıslah edilmesi hususu ön plana çıkmaktadır. Bu yatırımlar ile tarımdan elde edilen gelirin yükseltilmesi, çiftçimizin sosyo-ekonomik durumunun iyileştirilmesi, yaşam refahının artırılması hedeflenmektedir. Erzincanlı çiftçilerimizin de bu imkanlara sahip olabilmesi için İl Müdürlüğümüzce gerekli çalışmalar yapılmış 2016 yılı Kasım ayı içerisinde Bakanlığımıza bildirilmiştir. İlimizde yapılması planlanan toplulaştırma çalışmaları Bakanlığımızca da uygun görülmüştür. Sizlerin huzurunda ilimizde tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların çözümü ve tarım sektörünün gelişmesi için bizlere önderlik ederek, büyük bir mesai ve özveri harcayan Sayın Valimize Erzincan adına şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

Erzincan’da yapılacak olan arazi toplulaştırma projesi kapsamında ; Erzincan-Üzümlü Toplulaştırması Projesinde 39.094 hektar, Tercan   Toplulaştırma Projesinde 21.849 hektar, Çayırlı  Toplulaştırma Projesinde 12.087 hektar, Refahiye  Toplulaştırma Projesinde, 46.145 hektar olmak üzere toplam 119.164 hektarlık alanda toplulaştırma çalışması yapılacak.

  İl Müdürü Murat Şahin’in konuşmasının ardından Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Murat Kararslan tarafından yapılacak olan arazi toplulaştırma çalışmaları konusunda teknik sunum yapıldı.

Toplantıda konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan’da başlatılacak olan arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanacağını kaydetti. Vali Arslantaş, Erzincan’da tarımsal üretimde üretim kaybına neden olan tarımsal arazilerdeki parçalanmışlık ve bölünmüşlük sorununun ortadan kalkacağını belirterek, Erzincanlı çiftçilerin projenin tamamlanmasının ardından bu alanda çok büyük kazanımlar elde edeceğini söyledi. Erzincan Valisi Arslantaş, projenin yaklaşık 3 yılda tamamlanacağını, belirlenen program kapsamında çalışmaların yürütüleceğini, bu çalışmalar esnasında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile muhtarların ve halkın işbirliği içerisinde çalışacaklarını söyledi.

Toplantıya katılan Erzincan Milletvekili Serkan Bayram ise tarım ve hayvancılık konusunda Erzincan’da çok büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çekti. Erzincan genelinde arazi toplulaştırma çalışmaları için gerekli çalışmaların başladığını ifade ederek, Erzincan’da tarıma dayalı ihtisas besi ve seracılık organize bölgelerinin kurulması için tarım bakanlığına gerekli başvuruların yapıldığını, Et ve Süt Kurumuna bağlı kanatlı kombinasının çalışmaya başladığını kaydetti. Milletvekili Bayram, bu alanda yeni hedeflerinin Erzincan’da tam dodanımlı bir et kombinasının kurulması için çalışacaklarını söyledi.

Toplantıda daha sonra muhtarlardan gelen sorulara cevap verildi.