Geçtiğimiz yıllarda bir çok ilde olduğu gibi Erzincan Belediyesi de taziyesi olanlar için evlerin yakınına kurdukları taziye çadırında vatandaşları ağırlıyorlardı. Soğuk hava şartlarında göz önünde tutularak karavan tipi taziye aracı imal ettirilerek kullanıma sunuldu. Karavan tipi taziye aracı klimalı ön kısmı açılabilinir 180 litre temiz ve atık su depoları mini mutfağı ile 30 kişinin otura bileceği alan bulunuyor.  İlk olarak hizmete sunulan taziye aracının ardından yenilerinin de alınacağını belirten Belediye Başkanı Yüksel Çakır bu şekilde tasarlanan ilk model olduğunu söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şireci ile birlikte hizmete sunulan karavan tipi taziye aracını inceleyen Belediye Başkanı Yüksel Çakır ;”Taziye aracımız bütün hemşerilerimizin en üzüntülü anlarında onların yükünü bir nebzede olsa hafifletmek üzere kullanıma sunduğumuz bir araç. Bu araçlarımızın daha büyüklerini önümüzdeki günlerde hizmete sunacağız. Bu bir model denedik ve gerçekten çok güzel hizmet ürettiğini görünce beraberinde daha büyük hacimli olanlarını hizmete sunacağız. Araç 6,5 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde. İç hacmi itibariyle 30 kişiye kadar taziyeye gelen hemşerilerimizi barındırabilecek durumda. Aracın içerisinde temiz su ve dolayısıyla atık su giderlerini toplaya bilecek. 180 litrelik iki adet temiz ve atık su depoları bulunuyor. Isıtma ve soğutma sistemi klima ile sağlanıyor. İçerisinde lavabo su ve çay ocağı olmasıyla da taziyeye gelenlere çay ikram edilebilecek bir şekilde tasarlandı. Portatif olduğu için taşınabiliyor. Dolayısıyla cenazenin olduğu yerde hemen sabitlendiği gibi ihtiyaç olduğu takdirde başka bir yere de nakledilebiliyor. Bundan sonrakileri çekilebilir olmaktan çıkartıp araçların kendi üzerlerinde tasarladığımız için araç istenilen yere direk kendisi nakledilebilecek. Bunun için otobüs yada buna benzer bir araç tasarlıyoruz. Burada kullanım süresini tamamlamış olan ekonomik ömrünü yolcu taşıma konusunda tamamlamış olan bu araçları bu şekilde tasarlamak suretiyle de ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu aracı kullandık. Hava şartlarının çok soğuk olmasına rağmen konforunda herhangi bir problem olmadı. Bu aracımızla şunu da sağlamış olduk. Zaten hüzünlü olan aileye taziyeye gelenlerin hizmeti bir yük daha bindiriyor. Ama aracımız hemen zeminde olduğu için çok rahat girip çıkabiliyorlar. Daha seri bir ziyaret olduğu için bu yüzden de cenaze sahiplerinin daha az yorulmalarını sağlıyor. Bu projeyi tasarlayan ve Erzincanlı hemşerilerimize kazandıran herkese teşekkür etmek istiyorum.

Araçlar cenaze evine gittiğinde üç gün olarak taziye sahiplerinin belirlediği yerde kalıyor. Bu tür uygulamalar bir çok belediye tarafından yapılıyor ama kapalı mekanda yapılması içerisinde mutfak klima ve oturma düzeni olarak tasarlanması şu ana kadar rastlanmadığı için ilk denilebilinir. Bu modeli bizden isteyen bütün belediyelere biz suna biliriz bu yaygınlaşacaktır” dedi.