Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi’nin (BTC Şti.) finansal ve teknik destek sağladığı ve Par Danışmanlık A.Ş. tarafından 2003 yılından beri Erzincan’ın Çayırlı, Refahiye ve Tercan ilçeleriyle Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi’ne bağlı toplam 49 köyde yürütülen “Erzincan-Gümüşhane Sürdürülebilir Kalkınma Projesi” kapsamında yapılan çalışmalarla ulaşılan sonuçlar ve elde edilen deneyimlerin paylaşıldığı kapanış toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Selman Yenigün, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek, BTC Şti. ve Par Danışmanlık A.Ş. yönetici ve mensupları ile proje tarafından desteklenen kooperatiflerin yönetim ve ortakları da dahil olmak üzere çok sayıda üretici katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını BTC Toplumsal Yatırım Programı (TYP) Erzincan-Gümüşhane Projesi yürütücüsü ve Par Danışmanlık A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Bülent Özgün yaptığı konuşmada, 8 yıldır devam eden proje için bugüne kadar BTC Şti.’nden yaklaşık 3.1 milyon dolar maddi destek aldıklarını ve bu kaynağı proje köylerinde ki üreticiler ve yerel kooperatifler yararına etkin şekilde kullandıklarını belirtti. Ayrıca, BTC Toplumsal Yatırım Programı Erzincan-Gümüşhane Projesi’ne bu fon dışında kamu ve diğer kalkınma kuruluşları ile yararlanıcılardan ayni ve nakdi katkılarla yaklaşık 3,5 milyon dolar eş fon sağlayarak, yörenin kalkınmasına önemli katkılar sağlandığını belirtti.

Ardından kürsüye gelen Vali Selman Yenigün ise; “Toplumsal Kalkınma denildiği zaman içerisine o kadar çok değişik öğeler ve unsurlar var ki sadece üretim değil bir kültür, davranış, geleceğe dönük planlama v.b. öğeleri de kapsamaktadır. Bugün ilimizde 8 yıldan beri sürdürülen, özellikle BTC şirketinin Par Danışmanlık vasıtasıyla sürdürmüş olduğu Erzincan – Gümüşhane yi kapsayan Kırsal Kalkınma projesi etkin faaliyetler sonucunda hakikaten ilimiz için son derece yararlı olmuştur. Az önce beyan etmiş olduğum hususları da içermesi dolayısıyla takdire, övgüye değer bir proje olarak karşımıza çıkmıştır. Bir yandan Kırsal Kalkınmaya destek verilirken, diğer yandan da görüyoruz ki eğitimden, üretime her alanda o yörede bulunan kurumlara ve kişilere öylesine güzel katkılar ve danışmanlık hizmetleri verilmiş o kadar güzel kültürel faaliyetler içerisine girilmiş ki, bu 8 yıl içerisinde projenin uygulandığı ilçelerimizde, köylerimizde çok değerli eserler meydana getirilmiş. Meydana gelen bu eserlerden bazısı üretim yapan bir işyeri, bazısı bir halk eğitimle birlikte yapılmış çok güzel beceri geliştirme kursları, ürünlerin daha ileri teknoloji ile elde edilmesine yönelik faaliyetler. Yani üretimden eğitime, kültürden sosyal ilişkilere kadar her alanda uygulanmış güzel bir projedir. Ben bu alanda BTC şirketimize çok teşekkür ediyor ve onları kutluyorum. PAR Danışmanlık şirketi projeyi uygulamıştır. Uygulamada hakikaten yararlı neticeler alarak başarısını göstermiştir. Kendilerini tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) şirketinin destekleri ile Par Danışmanlık A.Ş. tarafından yürütülen “Erzincan-Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi“ kapsamında; okul, köy konağı gibi binalar yenilenerek ihtiyaçları giderildi, toplamda 1599 haneye 441 ton sertifikalı tohum dağıtıldı, Patates Üreticileri Birliği kuruldu, Arıcılık ve Hayvancılık desteklendi, meslek edindirme kursları açıldı ve yeni kooperatiflerin kurulmasına destek verildi.

 Toplantının sonunda BTC Şti. Toplumsal Yatırım Programı (TYP) Danışmanı Ali Kapucu tarafından projeye gösterilen katkılardan dolayı Vali Selman Yenigün’e plaket takdim etti.