Sazan balığından köfte, döner, lahmacun, tatlı, çiğ köfte gibi ürünler imal eden Salih Kara, balık ürünlerine bir yenisini daha ekledi. Sazan balığından sucuk imal eden Kara, gerekli işlemleri tamamladıktan sonra balık sucuğun imalatını yapıp piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Erzincan’da Fırat Nehrinin Karasu kolunda yakalanan ve balık türleri arasından en kılçıklı balık olan sazan balıklarını kullanarak sucuk imal eden Salih Kara, sazan balığını kullanarak daha önce döner, köfte, çorba, tatlı, çiğköfte, hamburger, pide ve lahmacunun ardından sucuk üretmeyi başardı.
Yaklaşık 3 ay önce Gıda Mühendisi Sümeyye Kocatürk ile çalışmalara başlayan Salih Kara, birçok denemenin ardından sazan balığından sucuk üretmeye başladı. Sazan balığının kılçıklarını özel bir yöntemle ayıkladıktan sonra hazırladığı baharat karışımı ile balığın etini yoğurarak sucuk üretimi için hazırlayan Kara, bu karışımı 24 saat dinlendirdikten sonra bağırsaklara basarak sucuk haline getiriyor. Besin değerlerinin yüksek olması ve omega3 içermesi sebebiyle özellikle kalp hastalarının balığı gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini, balığın organik ve sağlıklı bir besin maddesi olduğunu ifade eden Salih Kara seri üretime geçmek için proje aşamasında olduklarını söyledi.
Sazan balığından döner, köfte, çiğköfte, lahmacun ve tatlı gibi bir çok yiyecek yaptığını söyleyen Kara, yaptığı açıklamada: “Balığı kullanarak çorbadan tatlı, çiğköfte, hamburger ve pideye kadar birçok şeyi yapabiliyorduk. Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde 2012-2016 yılları arasında öğrenim gören yeğenim Sümeyye Kocatürk’ün derslerde sucuğun nasıl yapıldığına dair bilgi edinmesi üzerine bu durum bizde ‘acaba balıktan sucuk yapabilir miyiz’ fikrini oluşturdu. Yaklaşık 2 aydır bunun üzerinde çalışıyoruz ve bir hayli mesafe kat ettik. Sucuğun sazan balığı dışında deniz balığından imal edilmesi pek mümkün görünmüyor. Çünkü sazan balığı akan suya karşı yüzdüğü için diğer balıklara oranla biraz daha kas oranı yüksek bir balıktır. Yani sığır etine yakın sıklıkta bir ete sahiptir. Bununla birlikte sazan balığının bir olumsuz yönü var ki, oda çok aşırı kılçıklı bir balık olmasıdır. Fakat biz sazan balığının kılçıklarını çiğken ayıklayarak balığın etini kıymaya dönüştürebiliyoruz. Böylelikle dünyanın en kılçıklı balığından sucuk üretebiliyoruz. İmal ettiğimiz bu ürünü projelendirip devletten alacağımız yardım ve teşvik sayesinde ürünümüzü daha da geliştirip Erzincan’ın bir markası haline getirmeyi ve geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.
Gıda mühendisi Sümeyye Kocatürk “Derste mikrobiyolojik açıdan incelemek amacıyla sucuk yapmıştık. Amcamın daha önce balıktan köfte, lahmacun ve daha birçok farklı ürün imal ettiğini biliyordum. Sonra, sazan balığını kullanmak suretiyle sucuk üretebileceğimiz fikrini kendisiyle paylaştım. Bu fikrimi makul karşılayan amcam ile birlikte giriştiğimiz birkaç denemenin ardından sazan balığının etinden sucuk imal ederek hedefimize ulaştık ve çok güzel oldu.” dedi.
Erzincan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Ertugay omega3 gibi protein açısından zengin olan ve kalp damar riskini azaltan balığın geleneksel bir Türk ürünü olan fermente sucuğa dönüştürülmesinin bir başarı olduğunu vurgulayarak: “Daha önce karışımı hazırlanmış, dolumu yapılmış ve bekletilmiş balık sucuğun tadına baktık. Bunun en önemli özelliği şu, biz balığı 12 ay boyunca tüketemediğimiz için özellikle balıktan elde edilen mineral maddeler, kalp damar riskini azaltan omega3 yağ asitleri ve balığın diğer protein ve vitamini açısından tüketimini artırmak ve kolaylaştırmak için bu ve benzeri ürünler yapılıyor. Balık etinden sucuk imal edilmiş olması, balığın tüketim oranının az olduğu yaz ayları boyunca yenebilecek bir ürün haline gelmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Çok lezzetli ve yenildiği zaman balık etinden yapıldığı pek anlaşılmıyor. Öyle zannediyorum ki, sucuk her balığın etinden yapılacak bir ürün değil. Dokusunun sağlam olması nedeniyle sazan balığının eti bu ürünün imali için oldukça uygun görünüyor. Geleneksel bir ürünümüz olan sucuğun üretiminde balığın kullanılması ve besin maddeleri açısından zenginleştirilmesi çok güzel bir fikir. Umarım yapılan bu ürün başarılı olur ve tüketicilerin damak zevkine hitap eder. Biz bu ürünü şu anda beğendik. Bu ürünün imal edilmesi noktasında çaba sarf eden ve katkı sağlayan tüm arkadaşları ve yöneticileri tebrik ediyorum.”