3 ilde pilot olarak uygulanan Avusturya’dan getirtilerek dağıtılan 405 süt ineğinin parasını çiftçiler süt karşılığında ödeme yapacaklar. Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından, Sivas-Erzincan Kalkınma Projesine sunulan 225 bin liralık ‘Süt İnekçiliği Stratejik Yatırım Programı’ projesi ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına (KUDAKA) sunulan 335 bin lira tutarındaki ‘Güvenli Sütte Güvenli Kazanç’ projesi hayata geçirildi. Türkiye genelinde Erzincan, Sivas ve Tokat illeri pilot iller seçilerek, buralarda çiftçilere yönelik olarak süt karşılığında inek dağıtımı yapıldı. Projeler dahilinde 9 köye süt soğutma tankları konulacak. Şuana kadar birlik tarafından 5 köye soğutma tankı konuldu. Çiftçiler ürettikleri sütü tanklara depoluyor. Depolarda toplanan sütler birlik vasıtasıyla satılıyor.
Yapılan iki projenin Erzincan’da sütçülüğün gelişmesi için yapıldığını söyleyen Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek yaptığı açıklamada; “Erzincan ilimizde bir eksiklikti ve bu eksiklik gideriliyor. Süt toplamanın, sütün satışının önemine değindik sürekli. Bu noktada bazı kuruluşları teşvik ettik. Bu projelere müracaatlar yapıldı ve süt toplama işi gerçekleşti. Erzincan ilimizin süt kapasitesi şuandaki üretim miktarı 80 bin ton civarındadır. Yeni büyük projelerin ilimizde yapılması ile birlikte, süt üretimi sürekli artmaktadır. Bu çok yakın bir zamanda 100 bin tonu geçecektir. Bu organizasyonla süt toplamada ve üretimde önemli bir eksiklik giderilecektir.” şeklinde konuştu.
32 çiftçiye 1 milyon 174 bin Euro karşılığında alınan 405 adet Simental cinsi ineğin Avusturya’dan getirilerek, dağıtımının yapıldığını söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, süt karşılığı inek talebinde bulunan çiftçilerin, 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl sıfır faiz, toplam 7 yıl için banka kredisi aldıklarını belirtti. Birlik ile çiftçiler arasında yapılan anlaşma gereği, üretilen süt, birlik vasıtasıyla toplanarak satışının yapıldığını ifade eden Faruk Günay, sütten elde edilen gelirin yüzde 10 ila15 oranında kesilerek, 2 yıl içerisinde süt üreticisinin borcunun banka hesabında toplanarak ödeneceğini açıkladı.
                         
                        Geri kalan ücretin ise çiftçilere ödendiğini açıklayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, “Proje kapsamında Türkiye çapında birliğimizin, merkez birliğimizin ve Ziraat bankasının ortaklaşa yaptığı anlaşma sonucunda, süt karşılığı hayvan verilmesi programı vardı. Bu programda Erzincan’da dahil edildi. Üç ilde uygulanıyor. Süt toplama zinciri kurduk ve süt karşılığı hayvan getirdik tespit ettik. 3 çiftçimize 405 adet inek getirdik ve dağıttık. Amacımız; Erzincan ilinde sütçülüğü artırmak. Çiftçiye katkı sağlamak istiyoruz. 15 tonluk toplama merkezimiz vardır. Bununla birlikte 9 köye 1’er tonluk tanklar koyuyoruz. Sütü toplayıp, merkezimizde satışını yapıyoruz. Çiftçinin cebinden bir şey çıkmayacaktır. Her ay elde edilen gelir banka hesabında toplanacak. Yılsonunda ödemeler yapılacak. Çiftçi ödemem geldi param yok hesabını yapmayacak. Amaç; çiftçinin sütünü satarak kar elde etmesini sağlamak ve hayvan sahibi olmasıdır” diye konuştu.
Proje kapsamında 10 adet inek alan çiftçi ise, “Proje sayesinde hem hayvan sahibi olacağız, süt paralarının ödeme yapılacağı için çiftçiye dokunmayacak, etkilemeyecek, bu bölgedeki hayvancılık gelişmiş olacaktır. Çiftçi her zaman kazançlı ve parasını kazanmış olacaktır” dedi.