61 yaşındaki Celal Şengül, Gülabibey Mahallesinde bulunan Gülabibey Camisine ait tuvaletin 5 metre karelik kilerinde yaşamını sürdürüyor. 4 yıldır camiye ait tuvaletin kiler bölümünü evi gibi kullanan Celal Şengül, tuvaletin ve cami bahçesinin temizliğini yapıyor.

             Celal Şengül; 1953 yılında Zeynep ve Seydo çiftinin üç erkek çocuğundan birisi olarak Erzincan’da dünyaya geldi. 7 yaşında geçirdiği trafik kazası sonrası sol ayağı kangrene dönüşen Celal Şengül’ün ayağı bir yıl sonra diz kapağının altından kesildi. 61 yaşındaki Şengül, 7 yaşından itibaren engelli olarak protez bacağıyla hayatını sürdürmeye devam ediyor. Şu yaşına kadar hiç evlenmeyen Celal Şengül, yaşamı süresince hep maddi sıkıntı çekti. Babası Seydo’yu 20 yıl önce ve annesi Zeynep’i de 4 yıl önce kaybeden Celal Şengül, maddi imkansızlıklar sebebiyle Gülabibey Camisine ait tuvalete sığındı. Cami Derneği tarafından yardım edilen Celal Şengül’e kalacak yeri olmayınca tuvaletlerin bulunduğu kilerde kalmaya başladı. Tuvaletten elde edilen gelir ise dernek tarafından Şengül’ün kendisine bırakıldı. Yatacak yeri de olmayan Şengül, tuvaletin içerisinde bulunan 5 metre karelik temizlik malzemelerinin bulunduğu kiler bölümünü boşaltarak, bu alanı adeta evine dönüştürdü. Bir kanepe ve bir masa koyarak tuvalet kilerinde yaşayan Celal Şengül, yemek ihtiyacını da kilerde koyduğu küçük tüp üzerinde pişirerek sağlıyor.

3 AYLIK ENGELLİ MAAŞI VAR

Cami cemaati tarafından kullanılan tuvaletten kişi başı 50 Krş para toplayan Şengül, tuvaletten ortalama günlük 5 ila 10 TL arasında gelir elde ediyor. Tuvaletin ve cami bahçesinin bakım ve temizliğini yapan Celal Şengül’e aynı zamanda cami cemaati ve Gülabibey Mahallesi Muhtarlığı aracılı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından destek sağlanıyor. Devletten üç aydan üç aya 800 TL engelli maaşı alan Celal Şengül, sıcak bir yuvaya sahip olmanın hayalini yaşıyor.

SICAK BİR YUVA İSTİYOR

Yaşamının son 4 yılını tuvalette yaşayarak geçirdiğini vurgulayan Celal Şengül, “4 yıldır buradayım oturuyorum. Kimim kimsem yok. Cemaatimden Allah razı olsun burada bakıyorlar. Burada yardımcı oluyorlar. Her yerden yardım geliyor. Ramazan’da yiyeceğim geliyor, erzakım geliyor. Buradan başka yatacak yerim yok. Başka bir yerden bir gelirim yoktur. Devletten Allah razı olsun maaş bağlamış onunla idare ediyorum. 3 aydan 3 aya maaş alıyorum, onunla geçim yapıyorum. Sağa sola borcum vardı onları kapattırdım, Allah razı olsun devletimden yine bana sahip çıktı. Bir ev istiyorum Allah razı olsun devletimden.” şeklinde konuştu.

TUVALETLERİ VE CAMİ BAHÇESİNİ TEMİZLİYOR

7 yaşında geçirdiği trafik kazası sonrası sol ayağının diz kapağından aşağısını kaybettiğini belirten Şengül; “Annem babam sağdı o zaman İstasyon mahallesinde oturuyordum. 7 yaşında araba çarptı. 1 yıl öyle gezdim, ayağımı tedavi ettiremediğim için ayağın kongrene dönüştü. Ondan sonra kaval kemiğimde çürüme yaptı ve kestiler ayağımı. Başka bir yerden bir gelirim yoktur. Orada bir sandığım var boyacılık yapıyorum. Rahatsız oluyorum. Oturacağım bir yer ev olsun yeter bana, devletten bunu istiyorum ben.” açıklamasında bulundu.

CAMİ CEMAATİ DESTEK OLUYOR

Cami cemaatinin Celal Şengül’e elinden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalıştığını söyleyen Gülabibey Mahallesi Muhtarı Erdal Aşut, “Celal kardeşim şuanda camimizin tuvaletlerine bakıyor ve yeri olmadığı için mecbur orada temizlik malzemelerini koyduğumuz yerde kalıyor. Kalmasının sebebi; yerinin olmadığından ve kardeşimizde gerçekten mağdur bir durumdadır ve evi yoktur. Geçimini de burada tuvaletlerden üç beş kuruş almakla geçindiriyor.” İfadelerine yer verdi.