Üzümlü Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen "Siyah Üzüm Sektör Analizi ve Cimin Üzümü Fizibilite Raporunun Hazırlanması" Projesi ilçede düzenlenen bağ bozumu etkinliği ile tamamlandı.

KUDAKA'nın "Marka Ürünlerin Yerinde Tanıtımı Stratejisi" ekseninde düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından projenin tanıtım sunumuyla başladı.

Vali Ali Arslantaş, programda yaptığı konuşmada, bahar mevsiminde yaşanan dolunun Cimin üzümü rekoltesini etkilediğini söyledi.

Bu yıl üzüm üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını belirten Arslantaş, şunları ifade etti:

"Bu durum nisanda yaşadığımız afetten ötürü çok mümkün olmadı. Bağlara da bakıldığında her yıl olan üzümün olmadığı hatta gelecek yıl çıkması gereken sürgünlerin bu yıl çıkıp zayıf bir üretim olduğunu görülüyor. Don ve dolu afet kapsamına alınamıyor. Çünkü TARSİM kapsamında sigorta yaptırılması gerekiyor. Vatandaşlarımız da mülkiyet probleminden dolayı bu sigortayı yaptıramamış. Üzüm ve meyveciliğin diğer sektörlerinde ciddi bir zarar oluştu. Afet kapsamında bir destek sağlayamadık. Sağolsun Başbakanımızın destekleriyle valiliğimize bu zararın karşılanması için 4 milyon lira bir ödenek geldi. Bu ödenek, oluşturulan komisyon tarafından zararların net belirlenmesinin ardından üreticilere dağıtılacak. Bu bağ bozumu etkinliğinin üretimimize, ilçemize ve ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

KUDAKA Genel Sekreteri Osman Demirdöğen ise projenin bölgede marka potansiyeli olan bütün ürünleri yerinde tanıtıp ön plana çıkararak ulusal ve uluslararası alanda pazarlamak amacıyla hazırlandığını belirterek böylelikle bölgede marka değeri taşıyan ürünlerin tanıtımına katkıda bulunmaya çalışacaklarını söyledi.

Programın sonunda bağbozumuna katılan protokol üyeleri ve davetliler bağda üzüm topladı.

Programa, Erzincan Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Aksoylu, Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar, Üzümlü Belediye Başkanı Ahmet Sazlı, Üzümlü Ziraat Odası Başkanı İhsan Yeşilbaş, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üreticiler katıldı.