Doğuda 1915-1916 yılında bölgeye işgal etmekte olan Rus orduları, 16 Şubat günü Erzurum'u ve 11 Temmuz günü Erzincan'ı işgal ettiler. Türkler ise Erzincan'ı 13 Şubat 1918, Erzurum'u 12 Mart 1918 tarihinde geri aldı.
Erzincan'da ermenilerin işgal süresi boyunca yaptığı soykırımlar ve ırza geçmeler çığırdan çıkmıştır ve yüzlerce vatandaşımıza acımasızca ırzına geçilmiş ve katledilmiştir. Olanları anlatan Rus Yarbay Tverdohlebof, 1917 yılı ilkbaharında Ermenilerin halkın elindeki silahları toplamak amacıyla halka zulmettiğini ve işkence yaptığını belirtmiştir. Daha sonra, Rus ordusu çekildikçe katliamlar artmaya başladı.1918'de Erzincan'da Ermeniler 800 Türk sivili öldürdü. Ermeniler Erzincan'dan Erzurum'a çekilirken yoldaki Türk köylerindeki halkı öldürdüler. Ilıca'da Ermenilerden kaçamayan Türkler öldürüldü. Tepeköy'ün tüm Müslümanları 17 Şubat 1918 tarihinde öldürüldü. Tepeköy'de öldürülen Türklerin cesetleri 2010'da Atatürk Üniversitesi'nin yaptığı kazılarda bulundu ve sayıları 150 olarak tespit edildi. 26 Şubat 1918 günü Tekederesi'nden çekilen Ermeniler yolları üzerine çıkan Müslümanları öldürdü, önlerine çıkan köylerdeki halkın hayvanlarını çaldı. 27 Şubat 1918 günü Ermeniler Erzurum'un Alaca köyünde Türkleri öldürdü. Erzurum'da ve Erzincan'da Türk çarşıları Ermeniler tarafından yakılmaya başlandı. 26-27 Şubat 1918 gecesi Ermeniler Erzurum'da 3000 ila 8000 Müslüman'ı acımasızca katlederek öldürdü. Rus Yarbay Tverdohlebof, Şubat 1918 sonlarında Erzurum'a yakın köylerdeki Türklerin "ortadan kaybolduklarını" bildirmektedir. Aralık 1918'de Uluhanlı, Kamerli ve Dereleyez halkı Ermenilerin zulmüne uğradı. Mayıs 1918'de bölgeyi ele geçiren Osmanlı ordusu Ermenilerin 250 Müslüman köyünü yaktıklarını bildirdi. Erzincan'dan Erzurum'a doğru çekilen ermeni toplulukları Erzincan'daki Müslüman halka çok büyük mezalimler yaşattı kadınlara tecavüz ettiler, hamile bayanların karnını yararak karnındaki körpeyi ve kadını katlettiler ve Müslüman halkı evlere ve camilere toplayıp yakarak veya kurşunlayarak öldürdüler. Olanları General Odişelidze'nin askeri anlatıyor; İhtilalden sonra tüm engeller kalkınca, Ermeniler Erzurum ve çevresine geniş dalgalar halinde saldırmışlardır. Ermeni birlik komutanları, askeri birlik temsilcileri, oldukça hassasiyet göstererek, bütün halkın onurunun Ermeni ayak takımından az sayıdaki uğursuzun yaptıklarıyla ilişkilendirilemeyeceğini, bu ayak takımının Türklerden eski zorbalıklarının intikamını almaya çalıştıklarını, fakat aydın kesiminin tüm gücüyle buna müsaade etmemeye gayret gösterdiğini içeren itirazlarını dile getirdiler. En sonunda kendileri de, Ermeniler arasında, başıboş Ermenilerin kanun dışı hareketleriyle kararlı ve kapsamlı mücadele yöntemlerini uygulamaya geçirme kararlarını dile getirdiler. Bundan bir süre sonra Ermenilerin Türklere yaptıkları Erzincan katliamına dair haberler geldi. Bu vahşetin ayrıntılarını ordu komutanım General Odişelidze'den öğrendim. Olay şöyle gerçekleşmiş. Katliam bir doktor ve müteahhit tarafından organize edilmiş. Yani her halükarda ayak takımı birisi tarafından yöneltilmemiş. Bu katliamı düzenleyenlerin soyadlarını tam olarak hatırlayamadığımdan onların isimlerini yazamıyorum.

800'den fazla silahsız sivil öldürülmüş. Öldürülenlerin kendilerini korumak için karşı koyarlarken yalnızca bir Ermeni ölmüş. İnsanları koyun gibi kesmişler. Tutsak edip ölüme mahkum ettikleri insanlara kendi elleriyle büyük çukurlar açtırmışlar. Bu çukurların başına insanları gruplar halinde götürmüşler ve hayvan boğazlar gibi kestikten sonra çukurlara doldurmuşlar. Çukur başındaki bir Ermeni arsız arsız çukurdaki cesetleri sayarak, 'Burası 80 kişi mi oldu? Bir 10 kişi daha alır! Bir 10 daha kes' deyince, on kişi daha kesip çukura atmışlar ve üstünü toprakla kapatmışlar. Bu Ermeni müteahhit, sırf eğlence olsun diye bir binadan Türklerin teker teker çıkmalarını emretmiş. Dışarıya çıkanların kafalarını keserek, böylece yaklaşık 80 kadar insanı katletmiş. Erzincan'dan Erzuruma ricat eden Ermeni sürüsü, yollarının üzerinde önlerine çıkan tüm Müslüman nüfusu katletmişlerdir.
Ermeniler canlı bir Türk kadınını duvarın önünde çarmıha germişler. Göğsünü yarıp kalbini çıkarıp başının üstüne çivilemişler. İstisnasız bütün Ermeni aydınların suçlu olduğunu söylemek istemiyorum ve yapamam da. Olaylar bizzat Ermeni halkına ve onun aydın kesimine ne tür unsurların ve ne tür iç güdülerin galip geldiğini göstermişler. Hiç kimse olup biteni olmamış gibi sayamaz. Ermeniler rüzgar ektiler, fakat rüzgar ekenin fırtına biçeceğini unuttular...
Erzincan'da ermeniler tarafından katledilen bir Türk çocuğu, ermeniler tarafından ırzına geçilerek öldürülen Pakize adlı bir Türk kadını, Erzincan`ın Odabaşı bölgesinde, Ermeniler tarafından oyularak katledilen bir Türk ve birbirlerine bağlanmış halde öldürülmüş kadın ve çocukların cansız bedenleri. 16 Şubat 1918`de, Erzincan`ın Vagarir köyünde, Ermeniler tarafından şehit edilen ve bir evin arkasında bulunan şehit edilmiş Türkler bulundu.
Kaynak :Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.
Erzincan'da ermeniler Erzincan merkez ve Tunceli sınırı, Karakaya , Bayırbağ, Vagarir, Odabaşı ve ismini sayamadığım bir çok bölgesinde acımasızca soykırım yapmışlardır.Ermenilerin yaptıkları mezalimler görmezden gelinemez ve Erzincan'da ve Türkiye'nin bütün bölgelerinde ermenilerin yaptığı soykırımlar için ermeni diasporası ve ermenistan ülkesi savaş tazminatına, siyasal yaptırımlara, özürdilemeye ve karanlık tarihi ile yüzleşmeye bırakılmalıdır.Erzincan'da ve ülkemizin diğer bölgelerinde ermenilerin yaptığı soykırımlar kınanmalı ve halk bilinçlendirilmelidir. Miletimiz yapmadığı ve üstüne soykırıma uğradığı bir olayı uluslararası mahkemelere taşımalıdır.Saygılarımla...