NEW YORK (AA) - Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışması "Istanbul Photo Awards 2017"nin ödüllü fotoğrafları, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen "Istanbul Photo Awards 2017" sergisi açıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Mutanoğlu, Ajansın üç yıldır düzenlediği uluslararası haber fotoğraf yarışması Istanbul Photo Awards'ta ödül alan fotoğrafların ikinci kez BM Genel Merkezi'nde sergilendiğini söyledi.

Yarışmaya bu yıl 25 bine yakın fotoğraf başvurusu yapıldığını anlatan Mutanoğlu, Kapadokya'da toplanan jürinin üç günlük yoğun bir çalışmanın ardından haber, spor, portre, doğa ve çevre dallarında tekil ve seri fotoğrafları değerlendirerek kazananları belirlediğini ifade etti.

Bu yıl 17 ülkeden 22 fotoğrafçının ödül aldığını belirten Mutanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Jüri toplantısının ardından, 24-25 Mart'ta İstanbul'da dünyaca ünlü foto muhabirlerinden Yuri Kozyrev bu yılki jüri üyelerimizden biri ve Stanley Greene'in katılımlarıyla bu yıl iki tamamlayıcı etkinlik düzenledik. İlki Istanbul Photo Awards Workshop adını verdiğimiz basın fotoğrafçılığı atölye çalışması oldu. Çalışmaya, AA ve farklı medya kuruluşlarından 16 kişi katıldı. Haber fotoğraflarının medyada daha geniş yer bulması, geniş kitleler tarafından daha ulaşılabilir olması ve insan hikayelerinin fotoğraf röportajlarıyla izleyicilere ulaştırılması Anadolu Ajansı için son derece önemli ve bunun için de iyi yetişmiş profesyonellere ihtiyaç var. AA'nın misyonlarından biri haber fotoğrafçılığının geliştirilmesi. Bu anlamda da kendi personelimiz dışındaki genç, umut vadeden foto muhabirlerine bu imkanı sağlamış bulunuyoruz."

Anadolu Ajansına tebrik

Etkinliğe katılan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, sergiyi Mutanoğlu ve AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ile gezdi.

Sinirlioğlu, daha sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya çapında bir sergi düzenleyen Ajansın tüm yöneticilerini tebrik etti.

AA'nın üç senedir istikrarlı bir şekilde dünyada konuşulan önemli bir fotoğraf yarışması düzenlediğini dile getiren Sinirlioğlu, "Bunun aynı anlayışla dünya standartlarında bu çizgide sürmesini yürekten diliyorum. Biz Türkiye'yi temsil eden insanlar olarak ülkemiz adına, ülkemizi dünyada büyük başarıyla temsil eden her girişimi, her bireyi, her kurumu büyük bir iftiharla sahipleniyoruz ve onlarla gurur duyuyoruz. Siz de bu çerçevede önemli bir iş yapıyorsunuz. Bu yarışmaya katılan yarışmacıların düzeyini ve fotoğrafların kalitesini gördükçe ne kadar önemli bir iş yaptığınızı her yıl daha iyi idrak ediyoruz ve sergi BM'de de büyük ilgi uyandırıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da AA'yı tebrik ederek, sergiye büyük bir gurur ve zevkle geldiklerini belirtti.

Serginin geçen yıl olduğu gibi New York'ta bu sene de açılmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Yalçın, "Çok kaliteli eserler ve dünyanın en ünlü fotoğrafçılarının Anadolu Ajansının bu yarışmasına ilgi gösterip en ünlü jüriler tarafından seçilmesiyle oluşan bu fotoğrafların AA tarafından sergilenmesinden biz de çok büyük gurur duyuyoruz." dedi.

Yarışmanın marka haline geldiğini ve bunun çok güzel bir gelişme olduğunu kaydeden Yalçın, yarışmanın sürdürülebilirliğinin de son derece önemli olduğunu vurguladı.

Açılış töreninde BM, daimi temsilcilik ve konsolosluk yetkilileri, ulusal ve uluslararası medya kuruluşu mensupları ile Türk toplumunun temsilcilerinin hazır bulunduğu sergi, 27 Ekim'e kadar görülebilecek.

Istanbul Photo Awards yarışmasının resmi sponsorluğunu ise Türk Hava Yolları (THY) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) üstlendi.

Dünyanın dört bir yanından etkileyici kareler

Yarışmada, "Yılın Fotoğrafı" ödülünü, Fransız foto muhabiri Frederic Lafargue'nin Paris Match için Irak'ta çektiği "DEAŞ'tan Kaçış" fotoğrafı kazanmıştı.

Aris Messinis, AFP için çektiği "Akdeniz'de Ölüm" başlıklı serisiyle "Seri Haber" kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olurken, Adam Pretty, Getty Images için çektiği "Yüzeyin Altında" başlıklı fotoğrafıyla "Tekil Spor" dalında, Patrick Smith de Getty Images için çektiği seriyle "Seri Spor" alanında birinciliğe layık görülmüştü.

Mary Gelman, kadın mağdurlar konulu serisiyle "Seri Portre" kategorisinde birincilik almış, jüri "Tekil Portre" kategorisinde ödüle layık eser bulamamıştı.

Kemal Jufri, "Öksüz Orangutanları Beslemek" başlıklı fotoğrafıyla "Seri Doğa & Çevre" kategorisinde birinci olmuştu. Johnny Miller ise Millefoto için çektiği "Papwa Sewgolum Golf Sahası" başlıklı serisiyle "Tekil Doğa & Çevre" kategorisinde birincilik almıştı.

Jüri, Gazze'de yaşayan serbest foto muhabiri Hosam Salem'i "Gazze'de Sokak Antrenmanı" başlıklı fotoğrafıyla "Genç Foto Muhabiri Ödülü"ne değer bulmuştu.

Haber, spor, portre, doğa ve çevre fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirilerek ilk üçe giren eserlerin belirlendiği yarışmaya, yaklaşık 25 bin fotoğraf başvurusu olmuştu.

Muhabir: Betül Yürük