WASHINGTON (AA) - ABD'nin Virginia eyaletinin Charleston kentinde kurulan mobil bir kliniği AA muhabiri yerinde gözlemledi.

Sağlık hizmeti alabilmek için geceden sıraya giren yüzlerce kişi, RAM (Remote Area Medical) adı verilen ücretsiz mobil kliniklerde sağlık sorunlarına çare bulmaya çalışıyor. Charleston'daki mobil klinikte sıra bekleyen Amerikalılara mikrofon uzatan AA muhabirine, özellikle göz ve diş rahatsızlıklarının en fazla şikayet edilen konular olduğu belirtildi.

Sigorta ücretlerinin oldukça yüksek olduğu ABD'de sigortası ve yeterli parası olmayan binlerce hastanın bu tür mobil kliniklerde tedavi hizmeti aldığını dile getiren hastalar, "sağlık sisteminin çok pahalı olmasından" ve "sigortalarını ödeyememekten" şikayet ettiler.

Kuzey Carolina eyaletinden yaklaşık 650 kilometre yol kat ederek Charleston'a gelen Virginia Brooks, AA muhabirine, "ABD Başkanı Donald Trump'a ve onun Amerika'yı yeniden büyük yapacağına inanıyorum. Ancak oğlumda yüksek tansiyon var ve bununla ilgili bir şey yapmak için sağlık sigortamız yok." değerlendirmesini yaptı.

1985'te kuruldu, 900 mobil kliniği var

Eski televizyoncu İngiliz Stan Brock tarafından 1985’te kurulan RAM kliniklerinin temel amacı mülteci kamplarına ve ücra bölgelerde yaşayanlara sağlık hizmeti götürmek iken, ABD'nin birçok kentinde sağlık hizmetine ulaşamayan fakirler de zamanla bu hizmetten yararlanmaya başladı.

ABD genelinde 900 mobil kliniği bulunan RAM’ın kurucusu Brock, yaptığı açıklamada, bir hafta sonu düzenledikleri klinik hizmetinin bedelinin normalde 221 bin dolar değerinde olduğunu söyledi.

Çoğunlukla gönüllüler hizmet veriyor

Söz konusu mobil kliniklerdeki hizmetlerin önemli bir bölümünün gönüllüler tarafından verildiğini dile getiren Brock, normal şartlarda yüz binlerce dolarlık maaş ödemeleri gerektiğini ve böyle bir durumda şu anki hizmeti sunmalarının zor olduğunu vurguladı.

Brock, "Dünyanın en zengin ülkesinde değil de Sahraaltı Afrikası, Yemen ve Güney Sudan gibi bölgelerdeki çalışmalarımıza odaklanacağımız günü sabırsızlıkla bekliyorum." dedi.

28 milyon kişinin sağlık sigortası yok

ABD'deki sağlık sigorta firmalarından Kaiser Permanente'nin tahminlerine göre, geçen yıl ABD'de en az 28 milyon kişi herhangi bir sağlık sigortası alamıyor. Bu kişilerin bir kısmı RAM mobil klinikleri gibi ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle temel sağlık hizmetlerinin alınabildiği kliniklere gidiyor.

Commonwealth Fund adlı ABD merkezli vakfın araştırmasına göre, ABD, gelişmiş 11 ülke arasında "en kötü sağlık hizmeti" sunulan ülke olarak tespit edilmişti. Benzer şekilde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de geçen yıl ABD'yi 191 ülke arasında "sağlık hizmetleri verimliliği" sıralamasında 37. sırada göstermişti. Umman, Malta, Kosta Rika ve Andorra gibi ülkeler aynı listede ABD'nin üstünde yer almıştı.