ANKARA (AA) -ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, yurtta ve dünyada protesto ediliyor.

İstanbul Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

"Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı gençlik ayakta, Filistin'in yanında" yazılı pankart taşıyan öğrenciler, "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Yıkılsın siyonist İsrail devleti" şeklinde sloganlar attı.

Katılımcılar adına yapılan basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının, "ABD-İsrail iş birliğini gözler önüne seren emperyalist bir çıkış" olduğunu kaydedildi.

"Yıllardır Ortadoğu'yu kana bulayanların bugün bölgeye barışı getirme bahanesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmeye çalıştıkları" aktarılan açıklamada, "Ancak Ortadoğu'yu emperyalist çıkarları doğrultusunda şekillendirmek isteyen ABD'nin karşısında yıllardır direnen Filistin halkı var. Bizler de bu haklı direnişte Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Emperyalistler Filistin halkına boyun eğdiremezler." ifadeleri kullanıldı.

Konya'da sabah namazı sonrası toplanan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Kapu Camisi önünde sabah namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Sık sık tekbirler getiren gruptakiler, "Kudüs İslam'ındır", "Kudüs Müslümanların onurudur", "Kahpe Amerika", "Direniş kazanacak" pankartı açtı.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi ve onuru olduğunu söyledi.

Programa, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katıldı.

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar Fatih Camisi'nde toplandıABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Fatih Camisi'nde bir araya geldi. Vatandaşlar "Katil İsrail, işbirlikçi ABD", "Kudüs bizimdir, bizim kalacak", "Kudüs'e selam, direnişe devam" şeklinde sloganlar atıp tekbir getirdi. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan grup, "Kudüs Müslümanların onurudur", "Kudüs Müslümanların şerefidir", "Kudüs Müslümanların istiklal ve istikbalidir" yazılı dövizler taşıdı.

Cuma namazının ardından grup, Saraçhane Parkı'na yürüdü. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği üyelerinin öncülüğündeki bir grup da Beyazıt Meydanı'ndan Saraçhane'ye yürüdü.

Sivil toplum kuruşlarının Saraçhane Parkı'ndaki protestosu devam ediyor. Hacı Bayram Camisi'nde protesto

Başkentte İnsani Yardım Vakfı (İHH), Memur-Sen ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Hacı Bayram Camisi'nde kılınan cuma namazı sonrasında ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etti.

Hacı Bayram Camisi'nde cuma namazının ardından, İHH, Memur-Sen ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, dev Filistin bayrağı açarak, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı.

ABD'nin Kudüs kararına ilişkin açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İslam aleminin tepkilerine rağmen ABD'nin verdiği kararın "kavganın, anarşinin ve fitnenin" fitilini ateşleyeceğini belirterek, bunun dünyayı yeni bir çıkmaza sokma girişimi olduğunu vurguladı.

Söz konusu kararla ABD'nin, Birleşmiş Milletlere (BM) meydan okuduğunu ve BM kararını yok saydığını ifade eden Yalçın, ABD'nin sadece bugünün değil yarının barışını da sabote ettiğini söyledi. Barış şehri Kudüs'ün aynı zamanda farklı dinlerin bir arada yaşayabileceğinin de en güzel örneği olduğunu belirten Yalçın, kararın İsrail'in Kudüs'ün işgalini meşrulaştırma gayreti olduğunu kaydetti.

Açıklamaların ardından bir süre slogan atarak tekbir getiren vatandaşlar, daha sonra Hacı Bayram Camisi'nden ayrıldı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen "esnaf duası" için bir araya gelen esnaf ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesinin yakınlarındaki iş yerlerinde faaliyet gösteren esnaf, asırlardır süren gelenek kapsamında haftanın iki günü "hayırlı ve bereketli kazanç" için dua ediyor.

Tarihi çarşılar bölgesinde sabah saatlerinde yapılan "esnaf duası"nın ardından, Müslümanların ilk kıblesine ev sahipliği yapan Kudüs için de dua edildi. Bu sırada bazı vatandaşlar gözyaşı döktü.

Süryanilerden tepki

Mardin'de yaşayan Süryaniler, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, gazetecilere yaptığı açıklamada, kutsal bir şehir olan Kudüs'ün tüm dinler için önemi bulunduğunu söyledi.

Kudüs'ün bir isminin de barış şehri, selamet şehri anlamına gelen Dar'us-selam olduğunu aktaran Peker, "Gerçekten bu isme uygun olsun, ismine uygun devam etsin. Barış içinde, selamet içinde devam etsin. Kudüsherkes için önemlidir. Birçok peygamber buradan geçmiştir. Birçok dinin kutsal mekanı halindedir. Onun için temenni ediyoruz ki orada sorun çıkmasın." dedi.

Trakya'da protesto

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Edirne Temsilciliği, Türki̇ye Gençli̇k Vakfı (TÜGVA) Edirne İl Temsi̇lci̇li̇ği, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne İl Temsilciliği, Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen Edirne Şubesi ve AK Parti Edirne İl Başkanlığı üyeleri, cuma namazının ardından Eski Cami önünde toplandı.

Sık sık tekbir getiren grup, "Kahrolsun İsrail" şeklinde slogan attı.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Yaşam Merkezi'nde toplanan öğrenciler, "Kudüs İslam'ındır" yazılı pankart açarak, ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Kırklareli Şevket Dingiloğlu parkında toplanan grup, "Kudüs Müslümanların istikbal ve istiklalidir", "Kudüs Müslümanların onurudur", "İmandan vazgeçmedikçe Kudüs'ten vazgeçmem" pankartları ile Türk bayrağı açtı.

AK Parti, MHP ve Saadet Partisi ile kentteki dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, cuma namazının ardından Tuğlalı Park'ta ortak basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır'da tepki

Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Aralarında Memur-Sen, Mustazaflar Cemiyeti, Özgür Kudüs Platformu, İHH İl Temsilciliği, Özgür Der ve İhvan Der'in de bulunduğu Diyarbakır İslami Sivil Toplum kuruluşları, Sur ilçesinde İslam'ın 5. Harem'i Şerif'i olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami'de kılınan cuma namazının ardından ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

Sık sık tekbir getiren protestocular, ellerinde "Kahrolsun Trump", "Kudüs düşerse İstanbul düşer, İstanbul düşerse ümmet düşer", Kahrolsun siyonizm" ve "Kudüs'ü ezansız, namazsız ve Müslümansız bırakma Allah'ım" yazılı pankartlar taşıdı, "Müslüman uyuma Kudüs'e sahip çık", "Kahrolsun İsrail", "Hamas'a selam, direnişe devam", "Kudüs İslam'dır İslam kalacak" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı.

Bazı katılımcıların ellerinde Türk ve Filistin bayrakları, bazılarının ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını taşıdığı görüldü.

Hatay'da öğrenciler bedenleriyle Arapça 'Kudüs' yazdı

Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin'de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Hatay'da İmam Hatip Lisesi öğrencileri de bedenleriyle Arapça "Kudüs" yazdı.

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta protestolar

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail’in başkenti" olarak tanıması protesto edildi.

Van'da, Köklü Değişim Van Temsilciliği üyeleri ile vatandaşlar, cuma namazı sonrası Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda toplandı.

Basın açıklamasını okuyan Mahmut Sami Lenk, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ün Yahudilerin başkenti olarak tanınmasının, Müslümanların nazarında hükmü olmadığını söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğrenci Konseyi üyeleri de üniversite kampüsünde yürüyüş düzenleyerek kararı protesto etti.

Cuma namazı çıkışı Bitlis Medeniyet Platformu öncülüğünde Ulu Cami önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, tekbir getirip sloganlar atarak, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını protesto etti.

Şırnak'ta Yeni Mahalle Geylani Camisi'nin bahçesinde düzenlenen basın açıklamasına, aralarında Cihannüma, AGD, AK Parti İl Başkanlığı, Milli Gençlik Vakfı (MGV), İnsani Yardım Vakfı (İHH), Nuh Eğitim Derneği, Ensar Vakfı, TÜGVA'nın bulunduğu sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını protesto etmek amacıyla cuma namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya geldi.

Burada grup adına açıklama yapan Orhan Buğrahan, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel Haçlı zihniyetinin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

Trabzon'daki protestolar

Trabzon Sivil İnisiyatifi tarafından cuma namazının ardından Atatürk Alanı'ndaki İskenderpaşa Camisi önünde basın açıklaması yapıldı.

Genç Hareket Trabzon İl Temsilcisi Mürsel Furkan Öztürk, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin ve Kudüs'teki varlığının gayri meşru olduğunu belirterek, "Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail'in işgalci politikaları ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz." dedi.

AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, Aziziye Camisi önünde toplanan grup adına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna işaret eden Çelenk, "Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Senatoları, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını kınadı.

Erciyes Üniversitesi Senatosu, yayımladığı bildiride, ABD'nin kabul edilemez kararı ile Ortadoğu'nun içinden çıkılmaz bir kaosa sürüklendiğine dikkat çekildi.

Mardin ve Siirt'te sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin'de Fuat Yağcı Camisi'nde, aralarında Memur-Sen, MÜSİAD, Ensar Vakfı, Cihannüma, İlim Yayma Cemiyetinin de bulunduğu 57 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından bir araya geldi.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça "Kudüs ümmetindir, Kudüs'e sahip çık" pankartı açıldı.

Siirt'te de Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından vatandaşlar, 56 sivil toplum kuruluşundan oluşan Siirt Birlik Platformu öncülüğünde bir araya geldi.

Çeşitli sloganlar atan grup, "Kudüs, ümmetin kırmızı çizgisidir", "Kudüs, Müslümanların istikbal ve istiklalidir", "Kudüs Müslümanlarındır" ve Kürtçe "Yaşasın Kudüs'ün direnişi" yazılı pankartlar taşıdı.

ABD Başkanı Trump'ın fotoğrafını ve ABD bayrağını yakan grup, daha sonra tekbir getirdi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İl Temsilcisi İbrahim Ethem Göztok, yaptığı açıklamada, Trump'un hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Göztok, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." dedi.

Konya, Aksaray ve Afyonkarahisar'da cuma namazı sonrası toplanan sivil toplum kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Konya'da tarihi Kapu Camisi önünde cuma namazı sonrası bir araya gelenler, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Afyonkarahisar'da kent merkezindeki İmaret Camisi'de kılınan cuma namazı sonrası toplananlar, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı protesto gösterisinde konuşan AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.