ERZURUM/ERZİNCAN (AA) - Doğu Anadolu'daki sivil toplum kuruluşları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planına tepki gösterdi.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Erzurum Şube Başkanı Aktay Eşsiz, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığı ve işgal planlarının devam ettiğine, Siyonizm'in yeni kuklası Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarına dair açıklamalarda bulunduğuna işaret etti.

Kudüs'le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarrufun ABD'yi de İsrail'i de hiç ummadıkları neticeyle karşı karşıya bırakacağını anlatan Eşsiz, "ABD, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Libya'ya İslam coğrafyasını kana boyayan seri bir katildir. Aynı ABD'nin Siyonist işgalin ilk günlerinden beri terör şebekesi İsrail'i kanatları altına aldığını herkes görüyor." ifadelerini kullandı.

Eşsiz, elindeki kirli propaganda gücü ile İslamı ve Müslümanları terörle özdeşleştirmeye çalışan ABD'nin gerçekte kendisinin dünyadaki tüm terör olaylarının müsebbibi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir yerde masum sivillerin hedef alındığı saldırılar varsa, tetiği çeken hangi örgüt olursa olsun arkasındaki azmettiriciler ABD ve İsrail'dir. ABD'nin ipi ile kuyuya inilmez ve Siyonist İsrail ancak güçten anlar. İslam coğrafyasında kim kendi halkına rağmen ABD ve İsrail ile iş tutmuşsa sonu hüsran olmuştur. ABD ve İsrail, İslam ülkelerinin yöneticilerinden kendilerine dost edinmezler, sadece kullanırlar ve vakti gelince de çöpe atarlar. Kadim bir İslam şehri ve ilk kıblemiz olan Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak nitelendirmek ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığının ve ilişkilerinin ciddi biçimde sorgulanacağı yeni süreci başlatacaktır."

Trump'ın kısa sürede nasıl bir yanlışın içinde olduğunun farkına varacağını söyleyen Eşsiz, "Tüm İslam ülkeleri, ABD ve İsrail ile ilişkide bulunan tüm hükümetler izledikleri politikaları gözden geçirmek zorunda kalacaklardır." dedi.

"Her Müslüman'ın Kudüs'e olan bağlılık ve sadakatinin, hükümetlerin ABD ve İsrail'le olan ilişkilerinden daha kuvvetli olduğunu herkes görecektir" diyen Eşsiz, şunları kaydetti:

"Biz İslam ülkelerinden ve hükümetlerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar bekliyoruz. Kudüs'ü başkent olarak tanıyacağını ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını beyan eden Amerika'dır. O zaman yaptırımların da öfke selinin de ilk muhatabı Amerika olmalıdır. Biz Amerika'ya mecbur ya da mahkum değiliz. Yapmamız gereken tüm İslam ülkeleri ve tüm mazlum halklar olarak birlikte hareket etmek, İslam birliğini bir an evvel kurmak, D-8’i aslına ve amacına uygun olarak canlandırmak, Avrupa Birliği kapısında beklemekten vazgeçmek, bölge başkentleriyle ve bölgenin Müslüman halklarıyla kucaklaşmaktır. Yapmamız gereken bu coğrafyanın Müslüman ya da gayrimüslim tüm unsurlarıyla adil bir birliktelik kurmaktır."

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Erzurum Şubesinden yapılan yazılı açıklamada, hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son noktada siyonizmin piyonu Trump aracılığıyla ilk kıble Kudüs'ün işgalci İsraillilerin emelleri doğrultusunda başkent ilan edilmesi cüretinde bulunulduğu belirtti.

Filistin'in 1948'ten itibaren Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alındığı aktarılan açıklamada, "İslam'ın ilk kıblesinde dahi ezanın yasaklanması, son olarak da Kudüs'ün işgalci Siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunmuş bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. Artık ümmetin prangalarından kurtulması ile Filistin'in özgürlüğüne kavuşması aynı çizgiye gelmiştir." görüşlerine yer verildi.

- "Herzl'in rüyasıyla hareket edenler, bu çağın Selahattinlerini hesaba katsın"

Açıklamada, dünya üzerindeki Müslüman topraklarının 3 asırdır zengin yer altı ve yer üstü kaynakları sömürülürken kan akan coğrafyalardaki tetiği sıkan elin aynı gücü arkasına alındığına dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:

"Kendilerini dünyanın efendisi, dünyanın diğer kalanını da kölesi olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan bencil, vahşi ve saldırgan medeniyetin mensuplarını insanlığa davet ediyoruz. Şu açıkça bilinmelidir ki New York'un bir gece aydınlanması için tüm gönül coğrafyamızı ateşe atanlar, Kudüs'ümüzün bir anlık karanlığa bürünmesinin sonuçları çok ağır olacaktır. Tarih bize göstermiştir ki Theodor Herzl'in rüyasıyla hareket edenler, bu çağın Selahattinlerini, Abdülhamidlerini hesaba katmazlarsa acı bir kabusa uyanacaklardır."

- ABD ve İsrail'e tekbirli tepki

Erzincan'da da Camii Kebir önünde bir araya gelen TÜGVA Erzincan İl Temsilciliği üyeleri, ellerindeki ABD ve İsrail karşıtı dövizleri taşıyıp tekbir getirdi.

TÜGVA İl Temsilcisi Emre Özkan, AK Parti Erzincan İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, bazı sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile vatandaşların destek verdiği gruptakiler adına TÜGVA Teşkilat Başkanı Murat Mermer, basın açıklaması yaptı.

Mermer, insanların kutsallarının çiğnenip topraklarına el uzatıldığını belirterek, bunun hadsizlik, saldırganlık ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olduğunu söyledi.

Trump'ın, siyonizmin bu devirdeki piyonu olduğunu iddia eden Mermer, "İlk kıblemizin bulunduğu Filistin 1948 yılından beri yüzlerce yıllık büyük İsrail projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. Televizyonlarda naklen Müslüman semtleri bombalanırken, masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz." dedi.

İslam’ın ilk kıblesinde ezanın yasaklanması dahi birçok yaptırım uyguladığını anımsatan Mermer, son olarak Kudüs'ün siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunanlara karşı dik duruşun Müslümanlar için namus meselesi olduğunu vurguladı.