ANKARA (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Irak'ta meydana gelen depreme ilişkin, "İran tarafından yapılan açıklamada '6 can kaybı' rakamı var. Irak makamlarıyla irtibat halindeyiz. Türkiye'de de bu deprem hissedildi. Birçok ildeki AFAD ekipleri eliyle o illerde yıkım var mı diye araştırdık. Türkiye'de herhangi bir binanın hasarlandığı ya da can kaybı, yaralı bilgisi şu ana kadar ulaşmadı. Bu ülkemiz açısından sevindirici bir durum." dedi.

Güllüoğlu, AFAD'da düzenlediği basın toplantısında, saat 21.18 itibarıyla Irak'ta bir depremin meydana geldiğini kaydetti.

Dünyadaki farklı gözlemevleri ve AFAD'ın da aldığı ölçümlere göre depremin 7,2 büyüklüğünde olduğunu belirten Güllüoğlu, depremin farklı yerlerde, farklı şiddetlerde hissedildiğini söyledi.

Depremin meydana geldiği esas noktanın İran-Irak sınırında bir yer olduğunu bildiren Güllüoğlu, şunları ifade etti:

"Erbil, Kerkük, Süleymaniye şehir merkezlerinde sayılı birkaç binanın etkilendiği ve oralarda bu büyüklükteki depreme göre az sayıda ölü ve yaralı sayısı bilgisi şu ana kadar ulaştı. İran tarafından yapılan açıklamada '6 can kaybı' rakamı var. Irak makamlarıyla irtibat halindeyiz. Oradaki büyükelçiliğimiz ve konsolosluğumuz vasıtasıyla kriz merkeziyle irtibat halindeyiz. Köylerden bazı veriler ulaşmaya başladı.Türkiye'de de bu deprem hissedildi. Birçok ildeki AFAD ekipleri eliyle 'o illerde yıkım var mı?' diye araştırdık. Türkiye'de herhangi bir binanın hasarlandığı ya da can kaybı, yaralı bilgisi şu ana kadar ulaşmadı. Bu ülkemiz açısından sevindirici bir durum."

Muş ve Van'dan'dan 40 civarında arama-kurtarma teknisyenini sınıra sevk ettiklerini belirten Güllüoğlu, Ankara'da bulunan arama-kurtarma ekiplerinin ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) bir uçakla sevk edilmeye hazır olduğunu kaydetti.

"Artçılar devam edecek"

Irak makamlarının yardım talebini beklediklerini ifade eden Güllüoğlu, şu ana kadar Irak makamlarından resmi bir açıklama gelmediğini söyledi.

Güllüoğlu, Irak'la irtibat halinde gelecek olan talebe göre ekipleri göndereceklerini belirterek, "İrtibatımız devam devam ediyor. Deprem üzerinden 2 saat dahi geçmedi. Hala sıcak saatlerdeyiz. Tam olarak depremin özellikle kırsal alanda ne kadar etkisinin olduğunu, Irak'ın ve İran'ın kendi kapasiteleriyle baş edip edemeyeceğini ilerleyen saatlerde göreceğiz." dedi.

"Artçı depremlerin olup olmadığının" sorulduğu Güllüoğlu, "Şu ana kadar 3-4 artçı oldu. Bunlardan en büyüğü 4,6. Artçılar devam edecek. Bu depremin doğal bir seyri. 'Ama ne kadar büyüklükte artçı olacak, bunlar yıkıcı olacak mı' ilerleyen saatlerde göreceğiz." diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Tosun, Merve Yıldızalp