ERZURUM (AA) - Ağrı, Ardahan, Erzincan ve Iğdır'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Ağrı'da, Memur-Sen'in koordinesinde Nevzat Güngör Caddesi'nde toplanan vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki amacıyla yürüyüşe geçti.

Ellerinde Türk bayrakları, üzerilerinde darbe girişimi sırasında şehit düşenlerin fotoğraflarının basılı olduğu önlükler bulunan grup, "Millet meydana FETÖ zindana", "Hain FETÖ hesap verecek", FETÖ'yü koruyan eller kırılsın" ve "Zalime karşı omuz omuza" sloganları atarak Abide Meydanı'na yürüdü.

Memur-Sen Ağrı İl Temsilcisi Gümüşer, burada yaptığı konuşmada, FETÖ'nün bir yıl önce millete boyun eğdirmeye ve yönetime el koymaya yeltendiğini anımsattı.

FETÖ'nün bu girişimi bir darbenin yanı sıra bir işgal girişimi olarak değerlendirdiklerini söyleyen Gümüşer, millete karşı silah kullanıldığına, kurumlara saldırıldığına işaret etti.

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bazı kesimlerin hala 15 Temmuz ihanetinin boyutunun idrakinde olmadığını ifade eden Gümüşer, şunları kaydetti:

"15 Temmuz bir şehadet şöleni ve diriliş gecesidir. 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız. Meydanlardaki zaferi mahkeme salonlarında kaybetmeyeceğiz. O nedenle FETÖ davalarını takip edelim, müdahil olalım. Mahkeme salonların önünde çadırlarımızı kuralım. Milli irade nöbetleri gibi şimdi de adalet nöbetleri tutalım. 250 şehidimizin hatıralarına ve ailelerine, 2 bin 193 gazimize, kazandığımız 15 Temmuz zaferine sahip çıkalım."

Etkinlik yapılan duayla sona erdi.

- Tunceli

Tunceli'de, Vali Tuncay Sonel'in katılımıyla AK Parti Tunceli İl Başkanlığının organizesinde, 15 Temmuz şehitleri anısına Tunceli Devlet Hastanesinin bahçesine fidan dikildi.

Sonel, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün ülke genelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 15 Temmuz'a ilişkin çeşitli etkinlikler yapıldığını belirtti.

Tunceli'deki etkinliklerin 11 Temmuz Salı günü başladığını ve bu kapsamda şehitlerin kabirlerini ve ailelerini ziyaret ettiklerini anlatan Sonel, bugün de şehitler anısına fidan dikme etkinliğine katıldıklarını söyledi.

15 Temmuz'daki darbe girişimini lanetleyen Sonel, şehitlere rahmet, gazilere şifa dileyerek, "Rabbim vatanımızı, bayrağımızı, milletimizi, birlik ve beraberliğimiz bölmek isteyen hainlere fırsat vermesin." diye konuştu.

Sonel, tüm halkı yapılacak etkinliklere davet etti.

Fidan dikimine, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, vali yardımcıları Hasan Çiçek ve Selami Kaya, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, AK Parti İl Başkanı Fatih Tek ile kurum müdürleri ve vatandaşlar da katıldı.

- Erzincan

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde de etkinlikler kapsamında Üzümlü Spor Salonu'nda, 90 sporcunun katılımıyla "15 Temmuz Güreş Turnuvası" düzenlendi.

İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünce organize edilen turnuvada, çeşitli kategorilerdeki güreşçiler birbirleriyle kıyasıya mücadele etti.

Müsabakaları, Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar, Üzümlü Belediye Başkanı Ahmet Sazlı, Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu, Üzümlü Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Selami Sezer, Üzümlü İlçe Emniyet Amiri Özcan Hurşitoğlu, AK Parti Üzümlü İlçe Başkanı Selami Karatepe ve çeşitli kurumların yöneticileri ile vatandaşlar izledi.

Turnuva, dereceye giren güreşçilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

- Iğdır

Iğdır'da da etkinlikler çerçevesinde, İl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde dev Türk Bayrağının göndere çekilmesi için tören düzenlendi.

İş adamı Abidin Öztürk tarafından yaptırılan bayrağın göndere çekilmesi dolayısıyla gerçekleştirilen törene, Iğdır Valisi Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Iğdır İl Müftüsü Cüneyt Kulaz, 15 Temmuz'da şehit olan Bülent Yurtseven'in ailesi, askerler ve polisler katıldı.

Törende, konuşmaların ardından 30 metrelik bayrak, Ünlü ve Çevik'in butona basmasıyla göndere çekildi.

Müftü Kulaz'ın dua ettirdiği törende, iş adamı Öztürk'e plaket verildi.

- Ardahan

Ardahan'da da CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan'ın katılımıyla bir araya gelen partililer, parti binasından Kaptanpaşa Mahallesi'ndeki Milli Egemenlik Parkı'na yürüyüp Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Taştan, 15 Temmuz gecesinde şehit düşenlere Allah'tan rahmet, gazi olanlara şifa diledi.

Hain FETÖ'nün 15 Temmuz'da ülkenin geleceğine kastettiğini vurgulayan Taştan, şu ifadeleri kullandı:

"O gece hain planlarını hayata geçirmek isteyenleri açık bir dille lanetliyoruz. FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısında kararlı bir duruş sergileyen Türkiye Büyük Millet Meclisinin yanı sıra halkımız da sokağa çıkarak onurlu bir duruş sergilemiştir. Bu süreçte yaşamını yitiren 249 şehidimiz ve yüzlerce gazimizi Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde anıyoruz. Bütün darbeleri lanetle kınıyoruz."

Gruptakiler daha sonra toplu fotoğraf çektirdi.