ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "Sadece içeride değil dışarıda da terör örgütlerine, ülkemize plan kuran odaklara karşı amansız mücadelemizi devam ettireceğiz. Türkiye'nin dünyaya sağırlaşmasına, sağırlaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Yıldırım, Kazım Karabekir Paşa Spor Salonu'nda düzenlenen Ardahan 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidara geldiğinde Ardahan'da bir kilometre bile bölünmüş yol olmadığını söyledi.

Kentte bugün bölünmüş yol uzunluğunun 88 kilometreyi bulduğunu belirten Yıldırım, Ardahan-Kars arasını bölünmüş yol ve sıcak asfaltla kapladıklarını, Çıldır-Altaş arasının da Aşık Şenlik Tüneli de dahil bölünmüş yol ve sıcak asfalt şeklinde yapıldığını ifade etti.

Ardahan-Posof-Türkgözü yolunun da aynı şekilde sıcak asfaltlı bölünmüş yol halinde yapıldığını bildiren Yıldırım, şimdi sırada iki büyük proje bulunduğunu, bunlardan birinin Artvin'i de ilgilendiren Sahara Tüneli, diğerinin de Ilgar Tüneli olduğunu belirtti.

Ilgar'ın inşaatına başladıklarını aktaran Yıldırım, "İnşallah onu da bitireceğiz. Bir gece yarısı Ardahan'a gelmiştim. Oradan Posof'a gittik. Ilgar geçidinde önümüzü çevirdiler, dediler ki 'Bakanım, her yere yol yaptınız, tünel yaptınız, bizim bu Ilgar da maalesef kış vakti geçit vermiyor. Bunu ne yapacağız?' 'Ey Ardahanlılar, merak etmeyin. Ilgar Tüneli'ni de yaparız Sahara Tüneli'ni de yaparız.' dedik." şeklinde konuştu.

- "Düve alımına yüzde 30 hibe desteği vereceğiz"

Yıldırım, Ardahan-Göle arasında da bölünmüş yol çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Ardahan'ın kalkınmasına da katkı sağlayacak Kars-Tiflis-Bakü demiryolununun açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, ilk aşamada bu tren yolunun 1 milyon yolcu, 6,5 milyon yük taşıma kapasitesine sahip olacağına işaret etti.

Ardahan'ın bu hatla birlikte İpek Yolu'nun kalbi haline geleceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Göle Durançam Barajı'nın da inşaatına başladık. Bu baraj tamamlandığında Ardahan'ın bereketli toprakları su ile buluşacak. 76 bin dekar arazi sulanmış olacak. Beşikkara, Burmadere ve Gürtürk barajlarını da yapacağız önümüzdeki yıllarda. Ardahan'a yeni bir müze açıyoruz. Yatırım programına girdi. Çiftçilerimize yeni destekleri hayata geçiriyoruz. Ardahan mera hayvanı yetiştiriciliğinin merkezi olacak. Et sığırcılığına uygun 200 başa kadar düve alımına yüzde 30 hibe desteği vereceğiz. Ayrıca her bir buzağı için de 750 lira destek vereceğiz."

Hayvancığın Ardahan'da daha da gelişmesini istediklerini aktaran Yıldırım, kaz ve arı yetiştiricilerini desteklemeye karar verdiklerini, kaz yetiştiricilerine inşaat yapımı, alet edevat alımı için hibe şeklinde yüzde 75 destek sağlayacaklarını bildirdi.

Yıldırım, en az 30 kovan ile yapılacak arıcılık yatırımlarını da destek kapsamına aldıklarını anlatarak, "Arıcılarımız için alet, boş kovan alımına yüzde 60 destek uygulayacağız. Bütün bunları daha güzel bir Türkiye, daha kalkınmış bir ülke için yapıyoruz." diye konuştu.

- "Türkiye'nin bölgedeki önemi bir kez daha görüldü"

ABD yönetiminin Kudüs'ü tek taraflı olarak İsrail'in başkenti ilan etmesiyle Türkiye'nin bölgedeki öneminin bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ne oldu? Recep Tayyip Erdoğan, milletin adamı, 57 İslam ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarını İstanbul'da acil toplantıya çağırdı. Ve burada dedi ki, 'Ey ABD Başkanı, senin kararın bizi bağlamaz. Bizim için Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesi söz konusu değildir. Bu karar hükümsüzdür, boştur' dedik. Bununla da kalmadık, dedik ki 'Bundan böyle Doğu Kudüs İsrail'in değil Filistin'in başkenti olacak.' İnşallah bunun için de çabalarımızı BM nezdinde uluslararası toplantılarda dile getireceğiz Filistin'in daha fazla tanınması için gerekli gayreti göstereceğiz."

- "Sizin sayenizde Türkiye 15 yıldan beri dimdik ayakta"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin etrafında birçok gelişmenin yaşandığını belirterek, "Terör, iç karışıklıklar, savaşlar... Bütün bunlara rağmen sizin sayenizde Türkiye 15 yıldan beri dimdik ayakta. Güçlü iktidarı, güçlü milli iradesi ile darbecilere, vesayetçilere, teröristlere göz açtırmıyoruz. Milletimizin aydınlık geleceği için durmadan, yorulmadan çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Ardahan'dan referandumda yüzde 45 "Evet" çıktığını aktaran Yıldırım, verdiği destek için Ardahanlılara teşekkür etti.

Kongreleri bir bir tamamladıklarını dile getiren Yıldırım, 2018'de büyük kongreyi yapacaklarını söyledi.

Yapılacak daha çok iş olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bugüne kadar, 2002'den itibaren millet 12 sefer sandığa gitti. Her seferinde Ardahan bizim yüzümüzü ak etti, sizin de yüzünüz ak olsun. Her seferinde desteğinizi artırdınız ve nihayet yüzde 45'lere kadar geldik. İnşallah 2019'da yeni bir destan yazmaya hazır mısınız?" diye sordu. Partililer, Yıldırım'a "evet" karşılığını verdi.

Türkiye'nin çok daha iyi bir noktaya geleceğine vurgu yapan Yıldırım, şunları kaydetti:

"2023, 2053, 2071 hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye'nin menfaatlerinin, vatandaşlarımızın menfaatlerinden ayrı bir yerde olmadığını biliyoruz. Bu şuurla çalışıyoruz. Bunları hala anlamayanlar var ama varsın anlamasınlar. Biz ne dedik? 'Durmak yok, sabırla, kararlılıkla çalışacağız.' Türkiye'yi daha da büyütmek, milletimizin yüzünü daha da güldürmek için var gücümüzle devam edeceğiz. 'Sınırlarımızın dışında ne olduğu bizi ilgilendirmez.' diyemeyiz. Onun için sadece içeride değil dışarıda da terör örgütlerine, ülkemize plan kuran odaklara karşı amansız mücadelemizi devam ettireceğiz. Türkiye'nin dünyaya sağırlaşmasına, sağırlaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Köhne tartışmalarla, boş işlerle vaktimizi heba etmeyeceğiz. Birlik beraberlik içinde, tek yürek halinde geleceğe doğru emin adımlarla yürüyecek, inşallah bütün hayallerimizi gerçeğe döndüreceğiz."

Türkiye'nin artık sıradan bir ülke olmadığını, dünyanın 13'üncü büyük ekonomisi haline geldiğini belirten Yıldırım, dünyanın en büyük projelerini yapan ülkenin adının "Türkiye" olduğunu vurguladı.

Yıldırım, referandumda Türkiye'nin tarihi bir karar verdiğini ifade ederek, "Yapılan referandumla getirilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin en önemli özelliklerinden birisi, sürekli istikrar, sürekli tek başına iktidardır. Bunu teminat altına alıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin yarınının bugünden daha güzel olacağını belirten Yıldırım, "Geleceğimiz aydınlık olacak, Türkiye bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecek. Bölücülükle, FETÖ'cülükle milletimiz arasına nifak sokmaya çalışanlara asla göz açtırmayacağız." dedi.

- Notlar

Artvin'den helikopterle Ardahan'daki 25. Hudut Tugay Komutanlığına gelen AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Yıldırım, buradan, Başbakanlık otobüsünden vatandaşları selamlayarak kongrenin düzenlendiği Kazım Karabekir Paşa Spon Salonu'na geçti.

Yıldırım, salondaki coşkulu kalabalığı selamladı, bazı partililerle sohbet etti.

Konuşmaların sonunda AK Parti İl Başkanı Yunus Baydar, Başbakan Yıldırım'a, üzerinde el işlemesiyle Arapça "Elif" ve "vav" harflerinin yazılı olduğu tablo hediye etti.

Başbakan Yıldırım, Ardahan 6. Olağan İl Kongresi'nin ardından beraberindekilerle Ardahan Valiliğini ziyaret ederek Vali Mehmet Emin Bilmez ile görüştü. Valilik ziyareti basına kapalı gerçekleşti.

Yıldırım, Valilikten çıkışta vatandaşların çay içme teklifini kabul ederek bir kafeye girdi. Yıldırım, burada vatandaşlarla çay içip sohbet etti.

(Bitti)