ANKARA (AA) - Ankara Valisi Ercan Topaca, "Bugün başkent, pırıl pırıl yaklaşık 5,5 milyon nüfusuyla, sanayisiyle, kültürüyle, üniversiteleriyle, öğrencileriyle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, altyapısıyla, üstyapısıyla gurur duyacağımız hale geldi." dedi.

Valilik tarafından Ankara'nın başkent oluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında tören düzenlendi.

Burada konuşan Topaca, Ankara'nın geçmişten aldığı kültür ve tarihi birikimiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Topaca, şöyle devam etti:

"Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun arkadaşları, devleti kurup ülkemizi işgalden kurtardıktan sonra imar ve inşa faaliyetlerine başladılar. O gün başlayan süreç bugünlere geldi. Bugün başkent, pırıl pırıl yaklaşık 5,5 milyon nüfusuyla, sanayisiyle, kültürüyle, üniversiteleriyle, öğrencileriyle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, altyapısıyla, üstyapısıyla gurur duyacağımız bir başkent haline geldi. Türkiye Cumhuriyeti, bu binada başlayan yolculuğunu emin adımlarla sürdürüyor."

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu vurgulayan Topaca, devletin ve milletin süreç içinde refahının arttığını dile getirdi.

Yaşanan her türlü sıkıntıya rağmen ülkenin geleceğinin daha iyi olacağına inandıklarını ifade eden Topaca, "Bu milletin imanı, bu milletin inancı, birlikteliğimiz ve beraberliğimiz her türlü zorluğu aşmaya yetecektir." diye konuştu.

Her ülke gibi Türkiye'nin de sıkıntıları bulunduğunu belirten Topaca, şunları kaydetti:

"Akıllı siyasetle, iyi iş birlikleriyle, iyi bir nesil yetiştirerek kutlu yürüyüşümüz için milletimizle, devletimizle hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Başkentimiz 94. yıl dönümünde. Bu devleti kuranlar gözlerini açabilseler, bu devletle onlar da gurur duyarlar, 'Hedef gösterdiğimiz yolda emin adımlarla ilerliyor' diye sevinirlerdi. Onların bize gösterdiği yolda ilerliyoruz. O yol muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır."

- "Davalarımıza sahip çıkacağız"

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin ise 15 Temmuz'un unutulmayacağını söyledi.

Geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişiminin hesabının sorulacağını vurgulayan Gökşin, "Davalarımıza sahip çıkacağız. Bu katiller adaletin önünde hesap verecek. Sanmayın ki yanlarına kar kalacak. Hepsi hak ettiği cezayı alacak." dedi.

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Özden ise Valilik tarafından Birinci Mecliste ilk kez böyle bir organizasyon yapıldığını dile getirdi.

Ankara'nın başkent ilan edilmeden önceki tarihsel ve konjonktürel durumuna dikkati çeken Özden, şu ifadeleri kullandı:

"Kurtuluş Savaşı'na giden süreçte tabloyu gözümüzde canlandıralım. Bütün bu koşulları, her cepheden sıkışmış olan halimizi düşünün. Atatürk, savaşa mecbur olmadıkça başvurulmayacağını söylerdi. Ülkenin durumu kötü olmasaydı savaşa hiçbir zaman girmezdik ama Kurtuluş Savaşı'nı yapmaya mecbur bırakıldık. Türk milleti, namusu ve özgürlüğü için savaştı. Mustafa Kemal bir barış adamı olmasına rağmen savaşın artık bir zorunluluk olduğunu Türk milletine anlattı."

Özden, Ankara'nın ilk kurulduğu dönemdeki coğrafi ve fiziksel durumuna ilişkin de bilgi verdi.

Törene, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenin ardından seğmenler, kortej eşliğinde Birinci Meclisten Ankara Kalesi'ne yürüdü. Kaleye çıkan seğmenler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere bayrak çekti.