ANKARA (AA) - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinin önemine değinerek "Avrupa'nın güvenliği aslında Türkiye'nin güvenliği ve istikrarına bağlı." dedi.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Kiss, AA muhabirine Türkiye-Macaristan ilişkileri ve Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin kendisinin en sevdiği konular arasında olduğunu ve bu konu hakkında saatlerce konuşabileceğini ifade eden Kiss, "Türkiye ve Macaristan arasında sadece yüzyıllarca geriye giden tarihi bağların değil, aynı zamanda akrabalık bağlarının olması çok hoşuma gidiyor. Biz aynı göç yolundan, aynı milletten geliyoruz." diye konuştu.

Bu tarihi gerçeklerin Türkiye'de de geniş ölçekte kabul görmüş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Kiss, "Macarlar ve Türklerin sadece yüzyıllarca geriye giden tarihi ve akrabalık bağlarına sahip olmasının yanı sıra mevcut ilişkilerimizin de ciddi şekilde gelişmeye devam ettiğini vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Liderlerimiz ve hükümetlerimiz birbiriyle dostane ilişkilere sahip"

Kiss, sadece Türkiye ve Macaristan arasındaki siyasi ilişkilerde değil, aynı zamanda ekonomik ilişkilerde ciddi bir gelişme yaşanmasının kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, "Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkiler, her yıl yüzde 10'luk artış gösteriyor." dedi.

Yaşanan gelişmenin arkasında iki ülke yönetiminin birbiri ile uyum içinde olmasının yattığına dikkati çeken Kiss, "Liderlerimiz ve hükümetlerimiz birbiriyle dostane ilişkilere sahip ve birbirlerini seviyorlar." ifadelerini kullandı.

Kiss, Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yoğun çalıştığına işaret ederek, "Bence sivil toplumun da birbirine yakın olması, birlikte çalışması ve iş birliği içinde olması oldukça önemli bir nokta." diye konuştu.

Bilim ve kültür alanlarında da iki ülke arasında yoğun iş birliği bulunduğunu vurgulayan Kiss, bu iş birliğinin ikili ilişkileri olumlu etkilediğini vurguladı.

"Avrupa'nın güvenliği aslında Türkiye'nin güvenliği ve istikrarına bağlı"

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci hakkında değerlendirmelerde bulanan Macar Büyükelçi Kiss, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci oldukça hassas bir konu." dedi.

Kiss, Macaristan'ın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini sürekli savunduğunu ve desteklediğini anımsatarak, "Macaristan, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin tam bir savunucusudur." ifadelerini kullandı.

Macaristan'ın Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecini desteklemesinin birçok sebebi olduğuna dikkati çeken Kiss, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Macaristan olarak Türkiye'nin AB'ye üyeliğini birçok sebepten dolayı destekliyoruz. Bu sebeplerin başında Türkiye'nin güçlü bir ülke ve bölgesel bir güç olması geliyor. Türkiye'nin Avrupa için önemine değinerek "Avrupa'nın güvenliği aslında Türkiye'nin güvenliği ve istikrarına bağlı."

Türkiye'nin oldukça açık şekilde ve doğru bir yol üzerinde Avrupa'ya doğru ilerlediğini dile getiren Kiss, "Türkiye'nin AB'ye üyelik için ilerlediğini herkesin anlaması gerekiyor." diye konuştu.

"Kendimizi Ankara'da evimizde hissediyoruz"

Kiss, Ankara'da yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Ankara gerçekten güzel bir şehir ve tarihi bir yer." dedi.

Ankara'da bulunan tarihi büyükelçilik rezidansında uyanmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Kiss, "Ankara inanılmaz bir şehir ve ben sadece buradaki tarihi yapıların ve binaların güzelliğini değil, aynı zamanda Ankaralıların da çok iyi insanlar olduğunu vurgulamak istiyorum. Ankaralılar bizim Macar olduğumuzu anladıklarında davranışlarıyla bize evimizde olduğumuzu hissettiriyorlar." ifadelerini kullandı.