İSTANBUL (AA) - Sektörel faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal sorumluluk faaliyetleriyle de Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan Aygaz, özel bir kitabı okurlarla buluşturuyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un koleksiyonundan seçilen mektuplardan oluşan ve koordinatörlüğünü Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği "Your Excellency’s Obedient Servant" adlı kitap Sadberk Hanım Müzesi’nde satışa sunuldu. Kitapta yer alan önemli şahsiyetlerin el yazısı mektupları tarihi aydınlatan belgeler olma özelliği taşıyor.

Aygaz açıklamasına göre, Aygaz kitaplığının 15. eseri olan kitap, Ömer M. Koç koleksiyonundan itina ile seçilmiş mektupları içeriyor. Latin harfleriyle 1795 – 1922 yılları arasında kaleme alınmış ve kronolojik sırayla derlenmiş olan mektuplar, Sadrazam Mustafa Reşid Paşa’dan henüz şehzadelik çağındaki Abdülhamid Efendi’ye, Kraliçe Victoria’dan Lord Kitchener’e, yazar Pierre Loti’den Halife Abdülmecid Efendi’ye kadar uzanan birbirinden önemli ve renkli şahsiyetlerin imzalarını taşıyor. Mektupları kaleme alan kişilerin yer yer şahsi duygu ve düşüncelerinin de yer aldığı bu değerli belgeler, ağırlıklı olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun Batı dünyası ile siyasi ve kültürel ilişkilerine ışık tutuyor.

Kültür ve sanat belleğimize, diplomasi tarihimize önemli katkıda bulunacak kitabın ön sözü kültür sanat danışmanı Bahattin Öztuncay tarafından yazıldı. Editörlüğünü Sinan Kuneralp’ın yaptığı eserin tasarımını Yeşim Demir, fotoğraf çekimlerini ise Hadiye Cangökçe üstlendi. Kitap; akademisyenler, koleksiyonerler ve tarih severler için referans niteliği taşıyor.

Açıklamada verilen bilgilere göre, 1996 yılında hayata geçirilen Aygaz Kitaplığı projesi ile bugüne kadar kültür sanat yaşamına kazandırılan kitapların isimleri sırasıyla şu şekilde:

"Türkiye Baştan Başa Bir Ülke", "Kapadokya: Kayalardaki Şiirsellik", "Tanrılar Dağı Nemrut", "Otağ-ı Hümayun – Osmanlı Çadırları", "Hasbahçe - Osmanlı’da Bahçe ve Çiçek, "Dersaadetin Fotoğrafçıları", "Hatıra-i Uhuvvet - Portre Fotoğrafların Cazibesi", "Osmanlı Sarayının Çocukları: Şehzadeler ve Hanım Sultanların Yaşamları, Giysileri", "Troia Hazineleri", "II. Meşrutiyet’in İlk Yılı", "Hanedan ve Kamera", "Klasik Çağ Öncesi Anadolu’da İnsan Görüntüleri", "Kat’ı: Osmanlı Dünyasında Kâğıt Oyma Sanatı ve Sanatçıları", "Your Excellency’s Obedient Servant".