İSTANBUL (AA) - Prof. Dr. Mehmet Çelik, bazı tarih kitaplarında Fatih Sultan Mehmet'in çok değerli ilim adamlarını fetihten sonra sürdüğünün iddia edildiğini ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Bağcılar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çelik, belediyenin düzenlediği söyleşide Rumelihisarı'ndaki restorasyon çalışmaları ile Fatih Sultan Mehmet ile ilgili bazı tarih kitaplarında yer alan iddialara değindi.

Demokrat Parti döneminde restorasyon çalışmalar konusunda tartışmalar yaşandığını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

"O dönem Bakanlar Kurulunda uzun münakaşalar yaşandı ve dönemin hükümeti cami ve medreseye dokunup restore etmekten çekindi. Hükümet diyor ki, 'Laiklik çığırtkanlığı yapmadan Rumeli Hisarı'nı restore edelim.' O dönem gecekonduların olduğu üç mahalle vardı. Hükümet zabıtaları gönderdi. Kavgalar çıktı. Atatürk posteri açtılar. Bayraklar açtılar. Laiklik sloganları attılar. Buna rağmen Demokrat Parti boşaltıp restorasyonu başlattı. O dönemin basını çok sert muhalefet yapıyor. Cumhuriyetin yıkıldığını ve hilafetin geri getirilmeye çalışıldığını yazıyor. Çok enteresan manşetler atılmış ve haberler yapılmış."

Çelik, Osmanlı döneminde denizci leventlerin namaz kıldığı Cuma Mescidi'nin restorasyonun da "laiklik ve şeriatla ilgisi olmadığını göstermek" için yıkıldığını aktararak, "Bu alanda yıllarca konserler verildi. Hamdolsun artık dünya değişiyor. AK Parti döneminde o mescit yeniden eski haline uygun yapıldı. Minaresinin şerefesi de yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.

- "O dönem Bizans'ta bir tek bilim adamı yok"

Tarih kitaplarında Fatih Sultan Mehmet ile İstanbul'un fethinin küçük gösterilip çok kötü anlatıldığını ve bazı çevrelerin de karalamalarda bulunduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Fatih Sultan Mehmet'in fetih sonrası birçok değerli ilim adamını sürdüğü iddia ediliyor. Bu yalandır. Bu bilim adamlarının Orta Çağ'ın karanlığında yaşayan Avrupa'yı reform ve Rönesans hareketleriyle uyandırdığı söylendi. Fatih Sultan Mehmet'in yanlış yaptığı yalanı ortaya atılıyor. En büyük iftira budur. İstanbul’dan Fatih döneminde gönderilen bir tane bilim adamının ismini söylesinler, mesleğimden istifa edeceğim. Yalan söylüyorlar. Fatih Sultan Mehmet'e iftira atıyorlar. O dönem Bizans'ta bir tek bilim adamı yok. Bizans'ta mezhep kavgası yüzünden Süryani, Ermeni, Kıpti, Maruni ve Keldaniler katledildi."