VAN - Cemal Aşan

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van'ın Başkale Belediyesi, yaptığı çalışmalarla ilçenin çehresini değiştiriyor.

Daha önce yolları çamurdan geçilmeyen, çöpleri toplanmayan ilçede aksayan tüm belediyecilik hizmetlerini daha sağlıklı yürütmeye başlayan Başkale Belediyesi, aynı zamanda hayata geçirdiği projelerle de halkın yaşam standardını yükseltiyor.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Abdulselam Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve başladığında belediyecilik anlamında birçok eksik olduğunu, hizmetlerin tam anlamıyla yürütülemediğini gördüğünü söyledi.

İlçede önceki dönemde çöplerin bile tam anlamıyla toplanamadığını, karla mücadele yapılamadığını belirten Öztürk, göreve başlar başlamaz bu sıkıntıları çözdüklerini, sonrasında da ekonomik, sosyal ve kültürel manada Başkale'nin geliştirilmesine yönelik projelere ağırlık verdiklerini aktardı.

600 çöp konteyneri alındı

Belediye olarak bu yıl 22 kilometre sıcak asfalt çalışması yaptıklarını, taziyeevleri ve okul bahçelerine parke taş döşediklerini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"600 çöp konteyneri alarak bütün mahallelerimize dağıttık. Başkale merkezimize kent meydanı kazandırıyoruz. Başkale'de travertenler ve peri bacaları var ama Türkiye'de böyle bir ünü yok. İlçemizin reklamı olsun diye oluşturduğumuz kent meydanında peri bacaları ve travertenlerden oluşan özel alan yaptık. 53 dönümlük mesire alanı kazandırıyoruz ilçemize. Başkale halkı bundan sonra inşallah başka yerlere piknik için gitmeyecek."

Öztürk, köy okullarına belediye imkanlarıyla 1 milyon lira yardımda bulunduklarını, ilçeye yeni bir öğretmenevi kazandırdıklarını, kadın pazarında halı, kilim atölyeleri açarak kadınların burada hem meslek öğrenmelerine hem de aile bütçelerine katkı sağlamalarına imkan tanıdıklarını ifade etti.

Sosyal belediyecilik hizmetleri anlamında kırsal mahallelerden gelen kadınların dinlenebilecekleri, çocukları emzirerek uyutabilecekleri alanlar yarattıklarını dile getiren Öztürk, belediye olarak ekonomik açıdan dezavantajlı olanlara çeşitli yardımlarda bulunduklarını, parklar yaparak çocuklara daha yaşanabilir mekanlar oluşturduklarını bildirdi.

"Halkın kaynaklarını halka aktaracağız"

Önceki döneme göre kaynaklarının azalmasına rağmen hizmetlerin katlandığını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi:

"Biz gelmeden önce belediyenin bütçesi 18 milyon liraydı. Bize bu sene 19 milyon lira geldi. Bu, bu senenin vergi gelirlerine göre oluşan bir rakam. Nüfusumuz geçen yıl 56 bin iken bu sene 54 bin. Biz 54 bin nüfusa göre pay alıyoruz. 2 bin nüfusluk eksilme nedeniyle biz önceki yönetime göre 1,5 milyon lira eksik bütçeyle bu çalışmaları yapıyoruz. Gelir gider açısından çok fark yok hatta biz de eksilme var ama biz vatandaşa hizmet yapıyoruz, vatandaşa yönelik hizmetler üretiyoruz. Diğer belediye başka alanlara gelirleri aktarıyordu ki ortada bir hizmet gözükmüyordu. Biz belediyenin, halkın kaynaklarını halka aktaracağız. Bu konudaki azmimiz devam ediyor. Vatandaşlarımız daha iyi hizmetleri görecek."

Başkale'nin eğitim alanında yıllardır geri kaldığına, bunun nedenlerinden birinin de kaçakçılık olduğuna işaret eden Öztürk, "Kaçakçılık olduğu için çocuklar okumaya eğilmemişler. Uzak köylerden taşıma vasıtasıyla çocuklar okula gelip gitmekte zorlanıyorlar. Bu bağlamda okullarımıza yardımlarda bulunduk. Devletimiz de köylere okullar yapmaya devam ediyor. Şu anda Başkale eğitim alanında da bir atak yapmak üzere. Bunun meyveleri hemen alınamıyor ama bu hizmetlerin karşılığını alacağımıza inanıyorum." dedi.

"22 kilometre sıcak asfalt döktük"

Öztürk, kırsal köylerde, taziyeevleri önünde ve okul bahçelerinde yaklaşık 50 bin metrekarelik kilitli parke taşı çalışması yaptıklarını, gelecek yıl bu çalışmaların artarak devam edeceğini dile getirdi.

Önceki dönemlerde ilçede sıcak asfalt çalışmasının hiç yapılmadığına dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:

"Vatandaşın biriyle görüştüğümüzde 'Bizim mahalleye asfalt yapacakmışsınız, biz istemiyoruz. Kilitli parke taşı istiyoruz.' dedi. Ben de size sıcak asfalt yapacağım dedim. 'Yok sıcak asfalt yapmazsınız, onu ana yollara yapıyorlar, bizim yollara yapılmaz.' dedi. Ben de evet o asfalttan sizin evin önüne yapacağım dedim. 'Hadi bakalım' dedi ve gitti. Biz mahallelerimize ilçede ilk kez 22 kilometre sıcak asfalt döktük. İlçemizin çehresini değiştirdik. Vatandaşların hizmet alamadıkları için belediyenin böyle bir hizmet yapacağından beklentileri sıfırdı. Sadece beklentileri belediyede işe girmekti. Şimdi bilinçlendiler. Yol istiyorlar, su, parke taşı istiyorlar. Bu beklentileri bile bizim bir şey yaptığımızın kanıtı olarak görüyorum."

Belediyeyi devraldıklarında kreş olarak açılan yerde çocuklara ideolojik eğitim verildiğini gördüklerini aktaran Öztürk, göreve başlar başlamaz buradaki faaliyetleri sonlandırdıklarını, öğretmen yapısını da değiştirdiklerini anlattı.

"Bize güvenmelerini ve dua etmelerini istiyoruz"

Şu anda o kreşte çocukların vatan ve millet sevgisiyle donatıldığını, aynı zamanda dini eğitim aldıklarını ifade eden Öztürk, vatandaşların da bu hizmetten memnun kaldığını, bu konuda olumlu geri dönüşler olduğunu söyledi.

Halkın parasını halkın hizmetinde kullandıklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Daha önceki dönemde eş başkanlık, yan başkanlık gibi değişik şeyleri varmış. Belediye başkanlık makamına bir günde 10 kişinin oturduğu oluyormuş. Vatandaş bunlara ulaşsa dahi, birine söylediğinden diğerinin haberi olmuyordu. Tam bir keşmekeş varmış. Muhatap bulamıyormuş hiç kimse. Şimdi vatandaş bize ulaşıyor. Hizmet vatandaşa en yakın yerden yerine getiriliyor. Biz memurlarımızı da bu konuda uyardık. Vatandaşla iç içe olarak onların istedikleri çerçevede hizmet yürütüyoruz. Başkale halkı öteden beri devletinin yanında bulunmuş, devletiyle yan yana yürümüş bir halk. Vatandaşımızın eskiden olduğu gibi şimdi de bize güvenmelerini istiyoruz. Biz onlar için hizmet yapıyoruz, onlar için varız. Eğer onlar olmazsa biz de olamazdık. Onlara hizmet için buraya görevlendirilmiş insanlarız. Bize güvenmelerini ve dua etmelerini istiyoruz."