DAKAR (AA) - Alaattin Doğru - Senegal'in başkenti Dakar'ın en yüksek tepesine yekpare bir taşın üstüne dikilen Rönesans Anıtı, sömürge sicili Afrika'da kabarık Batı ülkelerine karşı kıta ülkelerinin dayanışmasını ve parlak istikbalini simgeliyor.

AA muhabiri, Atlas Okyanusu kıyısında yükselen dünyanın bronzdan yapılan en yüksek anıtına dair bilgileri derledi.

Anıt, 15 Afrika ülkesi cumhurbaşkanlarının da katılımıyla ülkenin Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasının 50. yıl dönümü olan 3 Nisan 2010'da Senegal'in 3. Cumhurbaşkanı Abdulaye Wade tarafından açıldı.

Ağırlığı 7 bin tonu bulan 52 metre uzunluğundaki anıt, Cumhurbaşkanı Wade'nin isteğiyle ünlü mimar Pierre Gudiabi tarafından Senegal başta olmak üzere Afrika'nın, Batılı ülkelerin boyunduruğundan kurtuluşunu anlatmak amacıyla inşa edildi.

Kuzey Koreli mühendisler tarafından yapılan anıt, kıtanın aydınlık geleceğine işaret eden çocuğunu bir eliyle omzuna alan ve diğer eliyle de Afrika kıtasının sömürge dönemindeki tarihinin unutulmaması için toprağı gösteren eşini tutan Afrikalı babadan oluşuyor.

Bir volkandan çıkan Afrikalı ailenin yansıtıldığı anıtta, çocuğun elinin gösterdiği yönde aynı zamanda ABD'deki Özgürlük Heykeli bulunurken, kadının yeri gösteren elinin yönünde ise milyonlarca Afrikalının köle olarak Avrupa ve Amerika'ya gönderildiği Goree Adası yer alıyor.

Küllerinden doğan Afrika

Batı sömürüsünden kurtularak küllerinden doğan Afrika'yı simgeleyen 15 katlı anıtın içinde Afrika milletlerinin dayanışmasını, kardeşliğinin yanı sıra Senegal'in etnik yapısı ile kültürünü yansıtan heykel, tablo ve eşyalar sergileniyor.

Dışardan bakıldığında heykeldeki babanın fesi olarak görülen 15'inci kattan, ziyaretçiler üç tarafı okyanusla çevrili Dakar'ı, yüksekten ve panoramik olarak gözlemleyebiliyor.

Alt katlarında Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin lideri Mahatma Gandi'nin heykelinin de bulunduğu Rönesans Anıtı'nın içindeki projeksiyon odasında Senegal'in Batılı sömürge dönemini anlatan filmler izlenebiliyor.

Dünyanın birçok yerinden ziyaretçi ağırlıyor

Anıtta, üstünde İngilizce "Bir hayalim var, evet gerçekleştirebiliriz." yazılı ve Martin Luther King ile Barack Obama'nın portrelerinin arasında Goree Adası'ndaki köle evinin resmedildiği bir tablonun yanı sıra Senegal'in cumhurbaşkanlarının portreleri de bulunuyor.

198 merdivenle çıkılabilen ve duvarında gençlere hitaben, "Afrikalı genç, eğer bir gün bu anıta yürüyerek çıkmaktan üşenirsen, özgürlüklerini ve hayatlarını feda edenleri düşün!" yazısının bulunduğu anıt her gün dünyanın birçok yerinden turistleri ağırlıyor.

İçi bir kültür merkezi gibi tasarlanan, özellikle Afrikalı genç neslin yoğun ilgi gösterdiği Rönesans Anıtı en az 12 asır dayanabilecek biçimde inşa edildi.

Diğer yandan kadının yarı çıplak tasvir edildiği heykel, toplumun bir kesimi tarafından İslami değerleri yansıtmadığı gerekçesiyle eleştirildi. Ayrıca halkın yarısının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkede heykele 27 milyon dolar ayrılması ciddi tepki topladı.