BİTLİS (AA) - Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konferansı düzenlendi.

BEÜ'de yapılan konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, 16 Nisan'da ülke için çok önemli bir referandum olacağını söyledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan kavramların doğru bilinmesiyle ancak yeni sistemle ilgili tartışmaların doğru bir zeminde yapılabileceğini belirtti.

Alkan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu da bizi gerçeklikten uzaklaştırıyor. Bir siyasi sistem, siyasal kurumlar, sistem özellikleri ve meşruiyet olmak üzere üç temel unsura dayanıyor. Hangi siyasi sisteme giderseniz gidin bu üç temel üzerinde ayakta durduğunu görürsünüz. Siyasal kurumların içinde bulunduğu sistemin özellikleri bu kurumlara hareket etme tarzı, çalışma biçimleri ve rotalar konusunda yol gösterici oluyor, etkide bulunuyor ve bu kurumları şekillendiriyor."

Alkan ayrıca, "Dolayısıyla küresel siyasette, temel tartışmalar gündemimize girerek, bizden politika belirlemenin istendiği uluslararası yapıya sahibiz. Siyasi kurumlarımızı oluştururken, sistemsel özelliklerin doğurduğu gerilimlerle baş edecek şekilde yapılandırmalıyız." dedi.

Konferans soru cevap kısmının ardından Rektör Yardım'ın, Alkan'a günün anısına plaket hediye etmesiyle son buldu.

Konferansa sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve akademik personel katıldı.