BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı krizin çözümü ve Arakan'a insani yardım ulaştırılması girişimlerinde gelişme kaydedilemediğini bildirdi.

TİKA'nın Arakan'a gıda yardımı devam ediyor İHH, 350 bin Arakanlıya yardım ulaştırdı Arakanlı Müslümanlar için 335 milyon dolarlık bağış

BM Genel Sekreter Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifiginde Arakan krizi ve Myanmar hükmeti ile yapılan görüşmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Görüşmelerde şimdiye kadar hiçbir gelişme kaydedilemediğini belirten Dujarric, "Sahadaki durum her şeyi anlatıyor. İnsani yardım ulaştırmak istediğimiz Arakan'a hala erişimimiz yok." dedi.

Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan mültecilerin Arakan'a dönebilmeleri için haklarının garanti altına alınması gerektiğini vurgulayan Dujarric, "Arakanlılar evlerine özgürce dönmeli." ifadesini kullandı.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.

Muhabir: Betül Yürük