ANKARA - BURCU ÇALIK

Bakanlık ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan protokol ile yaklaşık 8 yıl önce başlatılan "Sosyal Konut Projesi" sayesinde maddi durumu yetersiz binlerce vatandaş ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşadı.

AA muhabirinin bakanlık verilerinden derlediği bilgilere göre, 2016'da 28 bin 604 konut hak sahiplerine teslim edildi. Bin 496 konutun yapımının da devam ediliyor.

Sosyal konut uygulamasından bu yılın kasım ayı sonu itibarıyla yararlanan ailelerin sayısı ise 31 bin 841 oldu. Bakanlık tarafından sosyal konut çalışmaları için TOKİ'ye yaklaşık 1,5 milyar lira kaynak aktarımında bulunuldu.

270 ayda ödeme kolaylığı

TOKİ tarafından 1+1 ve 2+1 olarak inşa edilen, kefil ya da proje başlangıcında "peşinat" gibi zorunlulukların bulunmadığı sosyal konut uygulamalarında, dar gelirli vatandaşlara 270 ay vade ile ödeme imkanları sunuluyor.

Konutların geri ödemeleri, metrekareye göre sabit ve faizsiz 100 ve 130 liralık taksitlerle yapılabilirken, geri ödemelerde zorlanan vatandaşlara da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca destek sağlanıyor.

Sosyal konut uygulamalarında engelli vatandaşlar için yüzde 10'luk özel bir kontenjan da ayrılıyor.