ERZİNCAN (AA) - KEMAL ÖZDEMİR - Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi sırasında 3. Ordu Komutanlığına bağlı 59. Topçu Eğitim Tugayında yaşananlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişimine katıldıkları ve örgütle ilişkili oldukları iddiasıyla tutuklu bulunan dönemin 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanı olan eski Tuğgeneral Yüksel Gönültaş, dönemin tabur komutanları olan eski subaylar Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle ve Uğur Ergüven'in de aralarında olduğu 44 askeri personel hakkındaki soruşturma tamamlanıp sanıklara dava açıldı.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş tarafından hazırlanan 183 sayfalık iddianamesinde çarpıcı detayların yanı sıra önemli delillere de yer verildi.

Dava dosyasına delil olarak giren ve 15 Temmuz günü 59. Topçu Eğitim Tugayı'da yaşanılan hareketliliğin gözler önüne serildiği görüntü ve fotoğraflar dikkati çekiyor.

Anadolu Ajansı tarafından elde edilen görüntülere göre, Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) ile Emniyet Muhafız Bölüğünün, 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanlığının hiçbir görevinin bulunmaması ve bu hususta hiçbir talep olmamasına rağmen Gönültaş tarafından verildiği iddia edilen "Birlikler darbe girişimine hazır olsun" emri üzerine 300 civarındaki askerin, silahlı ve teçhizatlı olarak kompozit başlık giydirilmiş şekilde tugay içtima alanında toplanıyor.

Söz konusu askerler içtima alanında hazır bekletililiyor, askerler mühimmatları taşıyor.

- 9 bin 160 mermiyi şarjörlere basılmasını emretti

Davanın iddianamesinde, Gönültaş’ın 15 Temmuz günü "Mühimmat Muvazenesi" konulu emri imzalayıp o gece yayımlattığı anlatılarak, sanığın, bu yazıda sözde Emniyet Muhafız Bölüğü için 9 bin 160 adet G-3 piyade tüfeği mermisini mesai saati sonrasında Tugay'a getirtip şarjörlere basılmasını emrettiği belirtiliyor.

Gönültaş'ın 15 Temmuz günü kurdurduğu bu birlikteki personel, araç ve mühimmatı darbe girişimi sırasında kullanmayı amaçladığı aktarılan iddianamede, ayrıca 15 Temmuz günü kendisini korumaları için rütbeli personel ile er ve erbaştan oluşan 10 kişilik tim oluşturulup söz konusu time silah, teçhizat ve mühimmat verilmesini sağlayıp karargahta görevlendirildiği kaydediliyor.

İddianamede, eski Tuğgeneral Gönültaş'ın da aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 44 askeri personel hakkında, "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olmak"tan da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıklar, önümüzdeki günlerde Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak.