MARDİN (AA) - Halil İbrahim Sincar - İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği Derik Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün PKK'lı teröristlerce şehit edildiği ilçede gönüllü olarak göreve başlayan Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Hakan Kafkas, bir yandan şehit kaymakamdan geriye kalan projeleri diğer yandan da hazırladıkları yeni projeleri birbiri ardına hayata geçiriyor.

DBP'li Derik Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya'nın hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında görevden alınmasının ardından belediye başkan vekili olarak görevlendirilen Safitürk'ün kaymakamlıktaki makam odasında geçen yıl 10 Kasım'da PKK'lı teröristlerce düzenlenen hain saldırıda şehit düştüğü Derik'te, bayrağı ilçede gönüllü olarak göreve başlayan Hakan Kafkas devraldı.

Bir yandan şehit kaymakamdan geriye kalan projeleri diğer yandan da yeni hazırlanan projeleri birbiri ardına hayata geçiren Kafkas, ilçeye en iyi hizmeti sunmak için gayret gösteriyor.

Kesintisiz sürdürülen temizlik, yol, içme suyu, altyapı ve üstyapı gibi rutin hizmetler, merkezin yanı sıra kırsaldaki köylere dahi ulaştırılıyor.

İlçede park ve sosyal yaşam alanları oluşturuluyor, eğitim desteği sağlanıyor, projesi hazırlanan istihdamı artıracak ekonomik yatırımların vatandaşla buluşturulması hedefleniyor.

Derik'in ihyasına yönelik belediye hizmetleri, terörün acısını derinden yaşayan ilçede yüz güldürüyor.

"Buraya devletin sıcak ve samimi yüzünü göstermeye geldik"

Belediye Başkan Vekili Kafkas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hain saldırıda şehit olan kaymakam Safitürk'ü rahmet, minnet ve şükranla andıklarını söyledi.

Safitürk'ün ilçede görev yaptığı süreçte çok ciddi çalışmalara imza attığına dikkati çeken Kafkas, "2 ayda yaklaşık 35 kilometrelik sıcak asfalt çalışması yapılmıştı. 2 çocuk parkının yapımına başlanmıştı. Birçok alanda çalışmalar başlatılmıştı. Buraya kaymakam ağabeyimizin projelerini en güzel şekilde yerine getirip, devletin sıcak ve samimi yüzünü göstermeye geldik." dedi.

İlçede göreve başladığında personelin Safitürk'ün şehit düşmesi nedeniyle psikolojisinin çok iyi olmadığını anlatan Kafkas, şöyle devam etti:

"Taşeron firmanın çalıştırdığı personelin yapılan tahkikatlar sonucunda terör örgütlerine münhasır olması nedeniyle çoğunun iş çıkışları verildi. Söz konusu olaylardan dolayı neredeyse hiç personel kalmadı. İlk etapta belediyede bir yapılanmaya gitmek zorunda kaldık. İşi ehline vermeye çalıştık. Allah'a şükürler olsun hem belediyede hem kaymakamlıkta oluşumumuzu tamamladık. Güzel bir sistem kurduk. İşçi artışı da yaptık. Normalde 59 personelimiz vardı. Şu an 75 personelimiz var. Önümüzdeki günlerde bu sayı 95'i bulacak. İş yoğunluğu arttıkça personelimizi de niteliklerine göre artırıyoruz."

"Kırsal mahallerden çöp toplamaya başladık"

İlçedeki hafriyat ile 100'den fazla metruk binanın temizlendiğini, 100 metruk binada daha bu çalışmanın yapılacağını ifade eden Kafkas, çöplerin düzenli şekilde toplandığını belirtti.

Çöp alanı ve hafriyat alanı oluşturduklarına işaret eden Kafkas, Mardin Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları çöp aktarma istasyonunun önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceğini aktardı.

"Derik'in köylerinden kırsal mahallerden çöp toplamaya başladık. Bu da vatandaşımızda ciddi memnuniyet oluşturdu." diyen Kafkas, ilerleyen günlerde bütün mahallelerde düzenli çöp toplayacaklarını kaydetti.

220 kilometre yol

Kafkas, ilçede çok ciddi yol sorunu yaşandığına dikkati çekerek, var olan yolların da kötü veya vasat duruma geldiğini anlattı.

600 kilometrelik yol ağının üçte ikisinin yeniden yapılmasını hedeflediklerini vurgulayan Kafkas, bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Bölge Müdürlüğünün katkılarıyla yaklaşık 220 kilometre yol yaptıklarını dile getirdi.

Kafkas, yol yapım çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, gelecek yıl bu zamanlarda ilçenin üçte ikisinden fazla yolu sıcak asfalt yapacaklarını, bu konuda güzel ve büyük hedefler belirlediklerini anlattı.

İlçede çok ciddi içme suyu sorunu olduğunu, çözümü için acil adımların atıldığını ifade eden Kafkas, su şebekelerinin yenilendiğini, Mardin Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yeni bir su artıma tesisinin yapımına başlandığını söyledi.

Planlanan 51 parktan 41'i tamamlandı

Kafkas, sosyal projelere de büyük önem verdiklerini, bu doğrultuda çocuk parkları, mesire alanları ve çeşitli sosyal alanların yapımına başladıklarını kaydetti.

Bu yıl 51 çocuk parkı yapmayı hedeflediklerini, bunlardan 41'inin tamamlandığını belirten Kafkas, 10 parkın yapımının sürdüğünü ifade etti.

Kafkas, 10 taziye evinin bitirildiğini, önümüzdeki günlerde bu rakamı 20'ye çıkarmayı planladıklarını, bir bu kadar taziye evini de Mardin Büyükşehir Belediyesinin yapacağını ümit ettiklerini dile getirdi.

Kafkas, kırsal mahallelerde kanalizasyon ve alt yapı çalışması biten mahallerde 110 bin metrekare parke taşının döşenmesinin hedeflendiğini, şimdiye kadar 75 bin metrekare parke taşı çalışması yapıldığını bildirdi.

Eğitime yönelik çok ciddi yatırımların yapıldığına işaret eden Kafkas, 21 köy okulunun onarımının yapıldığını, 25 okulun bahçesinde spor alanları oluşturulduğunu, oyun grupları kurulduğunu, bahçelerinin düzenlendiğini, ilçe genelinde 35 bin dolayında öğrenciye mont ve bot gibi kışlık giysi yardımı yapıldığını aktardı.

Öğrencilerin yaz spor kursları ve yüzme havuzları ile buluşturulduğunu, binden fazla öğrenciyi farklı illere geziye gönderdiklerini, başarılı öğrencilere tablet bilgisayar dağıtıldığını ifade eden Kafkas, eğitime ciddi katkılar sunmak istediklerini anlattı.

Kafkas, çocuk ve gençlere yapılacak yatırımların öneminin farkında olduklarını vurgulayarak, "Çocuk ve gençlerimizle ilgilenmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.