DİYARBAKIR (AA) - ÖZGÜR AYAYDIN - Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, "Katılım bankacılığı Ankara'nın doğusunda daha yoğun ilgi görüyor. Önümüzdeki yıl bölgedeki birçok ilde şube açacağız." dedi.

Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 35 yıl önce özel kararnameyle başlayan katılım bankacılığının, üretimi, ticareti ve ekonomik büyümeyi destekleyen model olduğunu, bankacılık sektöründen aldığı pay büyüdükçe ülke ekonomisine katkısının da yükseleceğini söyledi.

Türkiye ekonomisine destek vermek amacıyla öz kaynakları devreye sokarak topladıklarından daha fazla fonu reel sektöre destek olarak sunduklarını vurgulayan Göktaş, geçen yıl 10,1 milyar lira fon toplamalarına rağmen 9,7 milyar lirası nakdi, 3,5 milyar lirası da gayri nakdi olmak üzere ekonomiye 13,2 milyar lira destek verdiklerine dikkati çekti.

Müşterilerin hayatını kolaylaştıracak ve katılım bankacılığının tanınmasına destek olacak başta yeni ödeme sistemleri olmak üzere pek çok alanda ürün geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Göktaş, bu ürünlerle sektörde "referans kurum" olmak istediklerini dile getirdi.


- "Yeni oyuncularla pazardan alınan pay artacak"


Genel Müdür Göktaş, katılım bankacılığının, 2005 yılından itibaren Bankacılık Kanunu'na tabi olmasıyla büyüme trendine girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla pazar payı yüzde 5'e ulaştı ancak bu yeterli değil. 2025 yılında yüzde 15 pazar payını hedefliyoruz. Bunun için potansiyelimiz var. Dünya üzerinde katılım bankacılığı yapan ülkelerde pazar payının yüzde 5 ila 50 arasında değiştiğini görüyoruz. Gelecekte piyasaya girecek yeni oyuncularla pazardan alınan pay daha da artacaktır."

Türkiye'de 2'si kamu 3'ü özel olmak üzere 5 katılım bankasının bulunduğunu anımsatan Göktaş, sermaye yetersizliğinin katılım bankacılığının pazar payının yükselmesini engellediğini belirtti.


- "Yüzde 60'ından fazlası faizsiz fonları tercih etti"


Katılım Bankaları Birliği'nin sektörün gelişimi için önemli çalışmalar yürüttüğünü ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını aktaran Göktaş şöyle devam etti:

"2017 yılında devlet iki ürün çıkardı. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) otomatik katılıma giren insanların yüzde 60'ından fazlası faizsiz fonları tercih etti. Yine Hazine Müsteşarlığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulamasında yüzde 60'ın üzerinde faizsiz sertifikaları tercih edildiğini görüyoruz. Bu bize insanlarımıza alternatif sunulduğunda faizsiz enstrümanı tercih ettiklerini gösteriyor. Bu nedenle insanlarımızın karşısına alternatif ürünlerle çıkmalıyız."


- 65 şubeye ulaştı


Göktaş, 65 şubeye ulaşan Vakıf Katılım'ın Güneydoğu Anadolu'da Batman ve Diyarbakır şubelerini açtığını, Mardin, Siirt ve Adıyaman şubelerini ise bu yıl içerisinde açmayı planladığını belirterek, şunları aktardı:

"Katılım bankacılığı Ankara'nın doğusunda daha yoğun ilgi görüyor. Önümüzdeki yıl bölgedeki bir çok ilde şube açacağız. Girişimcileri, Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım fırsatını kaçırmamaya davet ediyoruz. Müşterilerin finansal ihtiyaçlarına destek olup, desteklediğimiz projelerle bölgenin gelişmesine önemli katkı sağlayacağız. Biz bunun için bölgeye geliyoruz. Türkiye'deki tüm illerde şube açmayı hedefliyoruz."

İkram Göktaş, elde ettikleri geliri paylaştıklarını vurgulayarak, "2016 yılında 19 milyon lira olan karımızı 2017 yılında 138 milyon liraya çıkarmayı başardık. Birinci ve ikinci yılında kar etmiş bankayız. Sektörün lideri olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.