ERZURUM (AA) - Erzurum, Erzincan, Kars ve Ardahan'da toplanan sivil toplum kuruluşları (STK) üyeleri ve vatandaşlar, Filistinlilerin "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne destek verdi.

Erzurum'da cuma namazı sonrası Yakutiye Kent Meydanı'nda, Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) öncülüğünde bir araya gelen STK üyeleri ve vatandaşlar, Filistin'de Büyük Felaket Nakba'nın 70. yıl dönümünden bu yana gerçekleşen zulüm, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması ve Fransa'da Kuran'ı Kerim'den bazı ifadelerin çıkartılmasına tepki göstermek amacıyla gösteri yaptı.

Ellerindeki Filistin bayraklarıyla "Kudüs'e özgürlük", "Kudüs İslam'ındır" gibi pankart ve döviz açan gruptakiler, "Filistin, Gazze, Allah sizinle", "Müslüman uyuma Filistin'e sahip çık", "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atarak tekbir getirdi.

Grup adına konuşan Muhammet Hanifi İspirli, ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ile Fransa'da Kur'an-ı Kerim hakkında yayımlanan bildiriye tepki göstermek ve Filistinlilerin "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne destek vermek amacıyla vatandaşlarla bir araya geldiklerini söyledi.

15 Mayıs'ın Büyük Felaket Nakba'nın 70. yılı olduğunu hatırlatan İspirli, şöyle devam etti:

"İsrail, Filistin'de 70 yıldan beri Müslümanları kışkırtmak amacıyla Mescid-i Aksa etrafında yaşlı, genç, kadın ve çocuk demeden katliamlara devam ediyor. İsrail devleti ve askeri, kirli postallarla Kıble Cami içinde terör estirip ibadet eden insanlara gaz bombası ve plastik mermilerle saldırarak, Kur'an-ı Kerim'i yerlere atıp üzerine basarak hukuksuzluğa hız kesmeden devam ediyor."

Hanifi, Mekke ve Medine'nin Müslümanlar için ne kadar önemliyse Mescid-i Aksa'nın da aynı önemi taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Filistinliler, kadınlarıyla ve çocuklarıyla son bir aydır Büyük Dönüş Yürüyüşü gerçekleştiriyor. İşgalci İsrail ise masum insan, çocuk ve yaşanan olayları dünyaya aktarmak için isteyen basın mensuplarını şehit ediyor. Olayların başlangıcında itibaren İsrail askerlerinin kurşunlarıyla 48 kişi şehit edildi, 8 binin üzerinde kişi de yaralandı. Fransa'da 300 kişinin bir bildiri hazırlayarak Kur'an-ı Kerim'deki bazı ifadelerin çıkarılmasını istemesinin hadsiz bir tavır olduğunu vurguluyor ve bu durumu en ağır şekilde lanetliyoruz."

- Ardahan

Ardahan'da da cuma namazı sonrası İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Merkez Camisi önünde ellerindeki Türk ve Filistin bayrakları ile bir araya gelen STK mensupları ve vatandaşlar, İsrail, ABD ve Fransa'nın Filistin'e karşı yürüttüğü politikalara tepki gösterdi.

Ardahan İnsani Yardım Derneği Başkanı Akın Demirci, grup adına yaptığı açıklamada, Filistin'e destek ve Fransa'daki son olaylara tepki göstermek için meydanlarda olduklarını ifade etti.

Filistinlilere verilecek desteğin insanlık için son derece önemli olduğuna işaret eden Demirci, "ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına tepki göstermek, Filistinli kardeşlerimizin düzenlediği 'Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne destek vermek, büyük felaket olarak adlandırılan Nakba'nın 70. yılını protesto etmek ve Fransa'da yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim hakkında yayımlanan hadsiz bildiriyi lanetlemek için bütün kardeşlerimizle meydanlardayız." dedi.

Gruptakilere, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan İl Genel Meclis Başkanı Taviddin Coşkun, AK Parti Ardahan İl Başkanı Mutlu Şanlıtürk, AK Parti Ardahan Merkez İlçe Başkanı Fırat Avşar da destek verdi.

- Erzincan

Erzincan'da Cami Kebir Camisi'nde cuma namazı sonrası toplanan gruptakiler adına basın açıklaması yapan İhsan Alpaslan, ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına tepki göstermek ve Filistinlilerin düzenlediği yürüyüşe destek vermek amacıyla toplandıklarını aktardı.

Alpaslan, "70 yıldır hakları, toprakları, vatanları, canları, malları gasbedilen Filistinliler, İsrail zulmü altında yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Filistinliler kadınları ve çocuklarıyla son 1 aydır büyük dönüş yürüyüşü gerçekleştiriyor. İşgalci İsrail ise ateş açıp masum insanları, çocukları ve bu olayları dünyaya aktarmak isteyen basın mensuplarını şehit ediyor." dedi

Filistin'de son olayların başlangıcından itibaren İsrail askerlerinin kurşunları ile 48 kişinin şehit edildiğini, 8 binden fazla kişinin yaralandığına dikkati çekti.

Etkinliğe Memur-Sen İl Temsilcisi Temel Nebi Gül, Birlik Haber-Sen İl Temsilcisi Mustafa Sevilir'in yanı sıra bazı STK mensupları ile vatandaşlar katıldı.

- Kars

Kars'ta da cuma namazının ardından Fethiye Camisi önünde toplanan İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri, "Az kaldı İsrail, geliyor Azrail" pankartı açıp tekbirler getirerek İsrail'e tepki gösterdi.

İHH Kars Şube Başkanı Sertan Sefertaş, yaptığı konuşmada, 70 yıldan beri İsrail'in Müslümanları kışkırtmak amacıyla Mescid-i Aksa etrafında yaşlı, genç kadın, çocuk demeden katliamlara devam ettiğini söyledi.

Filistinlilerin, kadınları ve çocuklarıyla son bir ayda "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sefertaş, İsrail'in ise insanları şehit edip yaraladığını kaydetti.

Söz konusu kentlerdeki gruptakiler konuşmaların ardından dağıldı.