SAKARYA (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Sakarya'daki okulunda başkanlık seçimine katılan 14 yaşındaki down sendromlu Saliha Sağlık, başarılı propaganda çalışması ve öz güveni sayesinde başkan yardımcılığına seçildi.

Serdivan ilçesindeki Zübeyde Hanım Ortaokulu'nda Özel Eğitim biriminde öğrenimine devam eden 8. sınıf öğrencisi Sağlık, okulda gerçekleştirilen başkanlık seçimi için aday oldu.

Öğretmenlerin ve arkadaşlarının desteğiyle seçim propagandası yürüten Sağlık, kazanması halinde tüm öğrencilere börek ısmarlayacağı vaadinde bulundu.

Saliha, toplam 18 adayın yarıştığı, bin 207 öğrencinin katıldığı ve bin 179 geçerli oyun sayıldığı seçimde 291 oy alarak Okul Meclis Başkan Yardımcısı oldu.

Başkanlığa ise 409 oy alan Muhammed Ali Altekli seçildi.

Seçim çalışmalarını annesiyle yürüten ve arkadaşlarına seçilmesi halinde börek dağıtacağını vadeden Saliha Sağlık, "Aday olmak aklıma gelmemişti. Öğretmenlerim söyleyince aday oldum. Aileme ve arkadaşlarıma hizmet etmek istiyorum." dedi.

Sağlık'ın annesi Meral Sağlık, 14 yaşındaki Saliha'nın 3 yaşından beri eğitim aldığını, çok mutlu ve aktif bir çocuk olduğunu söyledi.

Saliha'nın hiç boş durmadığını sürekli bir işle meşgul olduğunu anlatan anne Sağlık, "Kaynaştırma eğitimi içinde büyüdü. 3,5 yaşından beri okullardayız normal çocuklarla eğitimini aldı. Bunun çok fazla etkisini gördü. Müzik dinlemeyi çok sever. Saliha'da hep liderlik duygusu vardı. Arkadaşlarının yanında ve oyunlarda olsun liderlik öz güvenini taşıyordu. Okulda da böyle bir kampanya süreci olunca artı 1 farkla Saliha farkını ortaya koydu." şeklinde konuştu.

İki çocuğunun daha olduğunu ve Saliha'nın onlardan hiçbir farkının bulunmadığını vurgulayan anne Sağlık, "Evde Saliha'nın engeli hiç fark edilmiyor, biz unutuyoruz. Saliha öğretmen olmayı çok istiyordu. Son bir senedir çiğ köfteyi çok seviyoruz. Hedefi büyüyünce çiğ köfte dükkanı açmak. Kısacası işletmeci olmak istiyor." ifadelerini kullandı.

"Saliha öz güveniyle başkan adayı oldu"

Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de ülke genelinde olduğu gibi Sakarya'da da özel eğitimi çok önemsediklerini belirterek, bu çocukları Allah'ın emaneti, kendilerine verilen birer nimet olarak gördüklerini kaydetti.

Engelli öğrencilere okullarda kaynaştırma eğitimiyle normal eğitimlerini de vererek hastalıklarıyla başa çıkmalarını ve toplumla kaynaşmalarını sağlamayı amaçladıklarını aktaran Töre, "Bugün de bunun en güzel örneğini yaşıyoruz. Saliha öz güveniyle bütün arkadaşlarına seçim vaatlerinde bulunarak başkan adayı oldu." diye konuştu.

Saliha'nın öğretmeni Samet Güren ise Okul Meclisi Başkanlığı seçimlerinde özel öğrencilerden de başkan adayı çıkması gerektiğini düşündüğünü, okul yönetiminden ve rehberlik öğretmenlerinden destek alınca harekete geçerek Saliha'yı aday gösterdiklerini anlattı.

Okul ve sınıf ortamında arkadaşlarına gösterdiği anaç duyguyla koruyucu ve lider yapısının Saliha'yı öne çıkardığını belirten Güren, şöyle devam etti:

"Saliha seçime girdi, öncelikle sınıf başkanlığını kazandı. Bu demokratik sürecin devamında da okul başkanlığına adaylığını koydu. Başkanlık konusunda bilinçlendirdik ve kılavuzluğunu yaptık. İlk vaadi börekti. Daha sonra okulda hoşgörü ve birlikteliğini artırmaya dair çok güzel mesajlar verdi. Okul içinde afişlerini kendi astı, sınıfları gezerek arkadaşlarına seçimde olduğunu ilan edip destek istedi."