BRÜKSEL (AA) - AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, törende yaptığı konuşmada, Estonya'nın komünizmi geride bırakan ülkeler arasında sembolik önemi olduğunu, ülkenin bölgesi için bir rol model olduğunu söyledi.

Estonya'nın, "dijitalleşme" anlamında büyük adımlar attığını söyleyen Tusk, "Estonya tüm Avrupalıların örnek aldığı bir ülke haline gelmiştir. Ülkenizin küresel düzeyde internet teknolojileri alanında bir lider olduğunu söyleyebiliriz. Sormadan edemiyorum, bu kadar az kişi nasıl böyle büyük başarılara imza attı?" şeklinde konuştu.

Estonya "Dijital Avrupa" için uğraşacak

Avrupa'da dijital anlamda öncü konumda olan Estonya'nın, AB Konseyi Başkanlığı'nda odaklanacağı temel konunun teknolojik gelişim olduğu kaydedildi.

Estonya hükümeti, 1 Temmuz-31 Aralık 2017 arasında yürüteceği Dönem Başkanlığı için bir program yayımlayarak, verilerin serbest ve güvenli dolaşımına büyük önem verdiğini açıkladı.

Programda, "Avrupa, teknolojik gelişmelere ayak uydurmalı ve bunların potansiyelinden faydalanmalı. Bu vatandaşların günlük hayatını kolaylaştırır, işletmelere ve üye ülkelere büyük katkı sağlar. Estonya'nın amacı Komisyonun 'Dijital Serbest Pazar' girişimini ileriye götürmek." ifadelerine yer verildi.

NATO'nun Siber Mükemmeliyet Merkezi'ne ev sahipliği yapan Estonya'nın siber saldırılar konusunda da çalışmalar yürüteceği belirildi.

"AB'nin birliği"

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından Estonya, dönem başkanlığının önceliğinin, AB'nin 27 üyesinin birliğini korumak olduğu açıklandı.

Estonya'nın dönem başkanlığı için hazırladığı programda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"AB hem küresel hem de bölgesel düzeyde daha önce hiç karşılaşmadığı sınamalarla mücadele ediyor. AB Konseyi Başkanlığı'nı devralacak olan Estonya, AB'nin bu sorunlarla birlik ve kararlılıkla başa çıkabileceğine inanıyor. İngiltere'nin AB'den ayrılışını müzakere ederken, aynı zamanda 27 üyeli AB'ye hep birlikte hızlı geçiş sağlamalıyız."

Muhabir: Şerife Çetin