DAKAR- Fatma Esma Arslan

Senegal Spor Bakanı Matar Ba, Spor Toto Süper Lig'de forma giyen Demba Ba ve Moussa Sow'a gösterilen ilgiden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ba, Süper Lig'de geçen sezon kiralık olarak forma giyen Senegalli futbolcular Fenerbahçeli Sow ile Beşiktaşlı Ba'nın, ülkelerinin tanıtımında önemli rol oynadığını söyledi.

İki futbolcunun da Senegal'de çok sevildiğini ve sporun diplomatik bir boyutunun da olduğunu kaydeden Bakan Ba, "Senegalli futbolcularımızı bağrına basan Türk halkına şükranlarımı iletiyorum. Bu kadar sevilmelerinde Türk halkının da payı büyük. Çok misafirperver bir milletsiniz." ifadelerini kullandı.

Bakan Ba, Moussa Sow ve Demba Ba'yı tanıyanların Senegal'i de tanıma fırsatı elde ettiğini ve böyle oyunculara sahip oldukları için ülkece gurur duyduklarını dile getirdi.

Senegal'in 2002 Dünya Kupası'nda çeyrek finalde elenmesine neden olan Türkiye ile oynadığı maçı unutamadığını söyleyen Ba, söz konusu karşılaşmanın iki ülke arasında dostluk köprüsü kurduğunu vurguladı.

"Dakar Rallisi günlerini özlüyoruz"

Matar Ba, Senegal'de uzun yıllar koşulmasının ardından güvenlik nedeniyle 2009'dan bu yana farklı ülkelerde düzenlenmeye başlayan Dakar Rallisi'ni geri getirmek için umutlarını yitirmediklerini belirtti.

Dakar'da düzenlenirken rallinin güzergahındaki güvenlik sıkıntısı nedeniyle tedbir olarak farklı ülkelerin rotaya dahil olduğunu hatırlatan Ba, şöyle konuştu:

"Ne zaman bölgede huzur sağlanırsa Dakar Rallisi'nin yeniden Dakar'a döneceğine inanıyoruz. Ancak bu bir cezalandırma değil aksine güvenlik endişesiyle alınmış bir karar. Bu durum, sadece sporda değil bizi birçok açıdan zora soktu. Ralli Dakar'ın imajına, ekonomiye ve turizme büyük katkı sağlıyordu. O günleri özlüyoruz."

"Senegal güreşini yaymak istiyoruz"

Ba, Senegal'in milli sporu kabul edilen geleneksel Senegal güreşinin gelişmesi için de çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Söz konusu branşın Senegal sınırları içinde doğduğunu söyleyen Bakan Ba, basketbol, futbol gibi Senegal güreşinin de dünyada kendisine yer edinmesini istediklerini belirtti. Ba, bu kapsamda bir güreş komitesi kurduklarını, uzun vadede güreşi yurt dışına ihraç etmeyi planladıklarını anlattı.

Türkiye'deki yağlı güreşten farklı olan Senegal güreşi, kumda özel peştamal ile yapılıyor. Senegal'in neredeyse her bölgesinde rastlanan güreş, gençler arasında oldukça yaygın. Başkent Dakar'da sıcak ve nemli havaya rağmen her akşam, sahil kenarında amatör ve profesyonel güreş yapan gençleri görmek mümkün oluyor.

Bazen meslek bazen ise hobi olarak yapılan güreş, Senegal'de bir yaşam tarzını yansıtıyor. Gençler, ilk güreş tecrübelerini mahalle aralarında kendi amatör gruplarında veya sahillerde antrenman yapan profesyonel grupların müsabakalarını izleyerek elde ediyor.

Profesyonel ya da amatör her güreşçinin ortak hayali ise sahaların kralı (Roi des Arenes) olabilmek.

"Amacım yeterli parayı toplayıp ailemle beraber hacca gitmek"

Dakar plajında antrenman yapan amatör güreşçi Mamodu Fa ise, "Sadece para için güreşiyorum ve meslek olarak düşünmüyorum. Amacım yeterli parayı toplayıp ailemle beraber hacca gitmek." dedi. Yine aynı grupta yer alan Karim Kabore ise bir gün şampiyon olma hayali kurduğunu dile getirdi.

Gençler, bellerine bağladıkları çoğunlukla geleneksel dokuma kumaşlardan yapılma küçük peştamalı giyerek rakipleriyle kıyasıya mücadele ettikten sonra kazansalar da kaybetseler de geleneksel enstrüman ve özel bir koreografi ile dans ederek antrenmanlarını sonlandırıyor.

İlk bakışta sert bir spor gibi görünen Senegal güreşinde taraflar centilmence mücadele sonrasındaki kutlamaya katılıyor. Geleneksel Senegal güreşi, gençler ve kültürleri için bir spordan daha fazlasını ifade ediyor.