İSTANBUL (AA) - Gübre Fabrikaları TAŞ (GÜBRETAŞ), kadın çiftçileri ve ziraat mühendislerini Manisa'nın Soma ilçesinde bir araya getirdi.

GÜBRETAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, şirket, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve 16 Ekim Dünya Tarım ve Gıda Günü'nü ortak bir etkinlikle Soma'da kutladı.

Kadın çiftçileri üretim konusunda bilinçlendirmek ve onların gelişimlerine destek sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıya Soma ve Kırkağaç ilçelerinden 100'e yakın üretici ve ziraat mühendisi katıldı.

Programa GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı ve Kırkağaç Kaymakamı Cengizhan Yılmaz'ın yanı sıra Soma Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tulup, Soma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hayatı Arslan, Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Karakaya, TKK İzmir Bölge Müdürü M. Tevfik Ongun, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, Bölge Müdürü Hasan Altas ile bölgedeki Tarım Kredi yöneticileri, kadın çiftçiler ve kadın ziraat mühendisleri katıldı.


- "Kadın çiftçileri desteklemeyi sürdüreceğiz"


GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, açılışta yaptığı konuşmada, kadın iş gücünün en yoğun olduğu alanlardan birinin tarım olduğuna işaret ederek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre Türkiye'deki 2,5 milyon civarındaki çiftçinin yaklaşık 350 binini kadınların oluşturduğunu belirtti.

Bilinçli tarımın yaygınlaşması amacıyla GÜBRETAŞ olarak her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin çiftçinin katılımıyla iyi tarım uygulamalarının anlatıldığı eğitim toplantıları düzenlediklerini anlatan Yumaklı, “Her insanı çocukluktan itibaren sevgiyle yetiştirip büyüten kadınların, aynı şekilde tarım alanındaki değişimin ve dönüşümün de öncüsü olduğunu düşünüyoruz. Toprağa sadece tohum, gübre veya su değil, aynı zamanda sevgi, bilgi, birikimi ve bilinç de eklendiği takdirde toprağın bereketi ve verimi daha artacaktır. Kadınların sevgi dolu yüreği ve yorulmak bilmeyen azimleri bunu kolayca başarabilir." ifadelerini kullandı.

Yumaklı, ailenin içinde önemli yeri olan kadınların tarım konusunda eğitimine özel önem verdiklerini aktararak, kadın çiftçileri tarımsal üretim konusunda bilinçlendirmek ve desteklemek amacıyla bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini bildirdi.

Bilinçli tarım için toprak analizinin önemine de değinen Yumaklı, tarımda verimlilik ve kalite artışı için bilginin gücünü kullanmak gerektiğini kaydetti.


- Kadın çiftçi ve ziraat mühendislerine ödül


Kırkağaç Kaymakamı Cengizhan Yılmaz ise tarımın insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğunu belirterek, "Tarım, yoğun emek isteyen meşakkatli bir sektör. Bu alanda harcayacağınız emeğin karşılığında verimi elde etmek ve tarımın ülke ekonomisini artırabilmek için bilinçli tarımsal üretim yapmak çok önemli. O yüzden bu tür toplantıların ve eğitimlerin tarımın gelişimi için yol gösterici önemli bir araç olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından GÜBRETAŞ Bölge Müdürü Hasan Altas, kadın çiftçilere yönelik "Bilinçli Tarım ve Gübreleme Teknikleri" konulu bir seminer verdi. Daha sonra bölgede tarımla uğraşan örnek çiftçilerden Mahmure Özerdem de katılımcılarla tecrübelerini ve düşüncelerini paylaştı.

Toplantının son bölümünde ise tarım alanında kadınlara yönelik ödüller verildi. "Yılın Kadın Çiftçisi" ödülü Halide Soydan'a verilirken, "Yılın Kadın Ziraat Mühendisi" ödülü Merve Şayakçı'ya, "Yılın Kadın Yöneticisi" ödülü ise Soma Tarım Kredi Müdürü Vesile Yağmur'a takdim edildi.