İSTANBUL (AA) - GÜBRETAŞ, Üretici Danışma Hattı’nı arayan çiftçilere, bünyesindeki tecrübeli ziraat mühendisi kadrosuyla ücretsiz destek veriyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, GÜBRETAŞ’ın devreye aldığı (0850) 811 50 50 numaralı Üretici Danışma Hattı’nı arayan çiftçiler, uzman ziraat mühendislerinden bitki besleme konusunda bilgi alabiliyor.

İnternet ve mobil uygulamalardan sonra üreticilere canlı telefon desteğiyle sektördeki ilk danışmanlık hizmetini başlatan GÜBRETAŞ, bu uygulamasını üreticilerin her zaman ve her yerden daha kolay ulaşabileceği şekilde geliştirdi.

GÜBRETAŞ’ın devreye aldığı Üretici Danışma Hattı’nı arayan çiftçilere, uzman ziraat mühendisleri tarafından bitki besleme konusunda canlı destek verilmeye başlandı. Böylece çiftçiler, tarladan ya da bahçeden istedikleri zaman bu hattı aradıklarında uzmanların yardımıyla anlık olarak tarımsal üretimle ilgili sorunlarını çözme, bilgi paylaşma, ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi alma imkanına sahip oldu.

GÜBRETAŞ’ın Üretici Danışma Hattı, hafta içi günlerde 08.30-17.30 saatleri arasında online danışman yardımıyla hizmet verecek. Bu saatlerin dışında ve hafta sonunda ise sesli mesaj kaydıyla bilgiler alınarak, üreticilere bilgi dönüşü sağlanacak.

- "On ayda 3 bin 600 arazide 20 bin çiftçiye bire bir ücretsiz danışmanlık desteği verdik"


Açıklamada konuyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, özellikle son yıllarda üreticilerin tarımı daha bilinçli şekilde yapma yönündeki çabalarını artırdığını gözlemlediklerini belirterek, "İletişim teknolojilerindeki gelişimle birlikte üreticiler, önceki yıllara göre daha çok araştırıyor, daha derinlikli sorular soruyor ve doğru yöntemleri kullanmaya çalışıyorlar. İklimin tarım üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek arttığına şahit oluyoruz. Bu durum da üreticileri bilinçli davranmaya teşvik ediyor; tarla, bahçe ve bağlarında daha fazla zaman geçirerek, bilinçli tarımsal üretim yöntemlerini kullanmalarını zorunlu kılıyor." ifadelerini kullandı.

Bitki besleme ve koruma alanında her yıl 2 bine yakın noktada 100 binden fazla çiftçinin katılımıyla eğitim toplantıları düzenleyen GÜBRETAŞ’ın, üretici bilinçlendirme faaliyetlerinde artık arazi çalışmalarına ağırlık vermeye başladığını aktaran Yumaklı, böylece Türkiye genelindeki uzman ziraat mühendisi ekibinin çiftçilerle birebir temas kurarak onlar için en uygun çözümleri anında sunmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yumaklı şirketinin çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Uzman saha ekiplerimiz üreticilerimizin arazilerini ziyaret ediyor, yetiştirdikleri ürünleri yerinde gözlemliyor, gözlem sonuçlarına göre bitki besleme reçeteleri öneriyor. Üreticilerimize yüksek verimli ve üstün kaliteli ürünler yetiştirerek emeklerinin karşılığını alabilmeleri için üretim alanlarında danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bilinçli tarımın anahtarı olan toprak analizine için de yine arazilerinde uygulamalı olarak toprak numunesi alma eğitimleri veriyoruz. Bu yıl Ekim sonuna kadar 10 aylık dönemde toplam 3600 civarında arazi ziyareti gerçekleştirerek, bu bilinçlendirme eğitimlerinde yaklaşık 20 bin üreticimize danışmanlık hizmeti verdik.

2018 yılında sürdüreceğimiz bilinçli tarım eğitimi toplantılarının yanı sıra Türkiye genelindeki arazide danışmanlık çalışmalarını yaygınlaştırarak devam ettireceğiz. Uzman saha ekiplerimizin önümüzdeki yıl boyunca en az 5 bin araziyi ziyaret ederek 25 bin üreticiye doğrudan ve üstelik ücretsiz danışmanlık desteği vermesini hedefliyoruz.”


- "Ayçiçeği ve çeltik için Trakya’da deneme alanları oluşturacağız"


Yumaklı gelecek yıl farklı bölgelerde farklı ürünlere yönelik olarak bazı çiftçilerle iş birliğine gittiklerini ifade ederek, "Pamuk, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği, çeltik, zeytin ve fındık gibi katma değeri yüksek ürünlerde önder üreticilerimizle iş birliğine giderek, bilimsel tekniklere uygun model tarımsal üretim yapılacak deneme alanları oluşturuyoruz. Pamukta en önemli üretim merkezlerinden Şanlıurfa, Diyarbakır ve Aydın’da çalışacağız. Ayçiçeği ve çeltik için Trakya’da, şeker pancarı için ise Konya’da deneme alanları oluşturacağız. Zeytin için Bursa’yı ve fındık deneme ekimi için Ordu’yu tercih ederek saha çalışmalarını başlattık." değerlendirmesinde bulundu.