NEVŞEHİR (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hacı Bektaş Veli, Baba İlyas gibi, Mevlana gibi, Ahi Evran gibi, Yunus Emre gibi, Taptuk Emre gibi, Kul Himmet gibi Anadolu'nun aydınlanmasının öncüleriyle birlikte çağdaş Türkiye'nin uygarlık birikimine de her zaman katkıda bulunmuş ve her zaman anılmayı hak etmiştir. Bizler bu topraklarda onu anmayı her daim bir görev kabul edeceğiz." dedi.

Kılıçdaroğlu, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Çilehane mevkisindeki Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen 54'üncü Ulusal, 28'inci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'nde yaptığı konuşmada, birliğe, beraber olmaya, kardeşliğe, huzura ihtiyaçları olduğunu belirterek, törendeki konuşmasında bunu dillendirdiği için Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a teşekkür etti.

Hacı Bektaş Veli'nin Horasan ocağının ahlak ve adalet geleneğinin Anadolu'da sürmesine hizmet eden büyük bir düşünür, Anadolu ereni olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu Müslümanlığının sağlam, ahlaki ve felsefi temellerini oluşturan insan sevgisi, tolerans ve çoğulculuk gibi kavramların kalıcılaşmasına önemli katkılar yaptığına dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hacı Bektaş Veli, insan ve dünya anlayışını şu düşünsel ilkeler üzerine kurmuştur; 'Kişi akıl ile yükselir bilgi ile büyür, hukuk beylikten üstündür, akıllı insan geleceği hazırlar, doğruluk ve adalet benim öz yapımdır, doğru eğrilmez, yöneticinin gönlü ve eli dürüst olmalıdır, insanlık doğruluktur.' Bu ilkeler Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig adlı eserde yer almıştır. Kutadgu Bilig'de yer alan bu ilkeler aynı zamanda Hacı Bektaş Veli'nin de temel ilkeleri olmuştur. Hacı Bektaş Veli aynı zamanda Ahmet Yesevi'nin hakikat meydanında er ve insan yolunda toprak olmak anlayışını da benimsemiş ve geliştirmiştir. Çünkü Hacı Bektaş'a göre, gök ve yer arasında birçok nesne vardır fakat insandan ulusu yani şereflisi yoktur. Hacı Bektaş Veli, ahilik geleneğinin de mihenk taşını oluşturur. Ahiliğin benimsediği kadının toplum yaşamında belirleyici olması, özünü bilme ve sorgulama, dürüstlük, cömertlik ve dayanışma ve dünya açıklığı kurallarını Hacı Bektaş Veli, Anadolu topraklarına ekmiştir. Ahi Evran'ın 'hak ve hakikati arayanlar hiç eksik olmayacaktır, asıl olan barış ve iyiliktir' ilkelerini de Hacı Bektaş Veli yüceltmiştir. Hacı Bektaş, sözlü kültürümüzün temsilcisi olduğu kadar aynı zamanda yazılı kültürümüze de kaynaklık eden eserler bırakmıştır. Böylece Anadolu'nun insancıl ve akılcıl kültürüne büyük ve kalıcı katkılarda bulunmuştur."

- "Hacı Bektaş, yeniçeri ocağının piridir"

Hacı Bektaş ocağının aynı zamanda bir aydınlanma ve eğitim ocağı olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Hacı Bektaş ocağında yetişen erenler, Anadolu'nun dört bir yanına dağılmakla kalmamış, Balkanlara, Arap ülkelerine giderek Hacı Bektaş Veli'nin düşünce ve felsefesini anlatmışlardır. Hacı Bektaş Veli ve onun düşüncelerini yayan Anadolu erenleri, Balkanlar'da Müslümanlığın yayılmasına da öncülük etmişlerdir. Bu Anadolu bilgesinin kapsayıcı ve insancıl felsefesi Osmanlı ordu yapılanmasında da belirleyici olmuştur. Hacı Bektaş, Osmanlı Devleti'nin askeri gücü olan yeniçeri ocağının piridir, piri sayılmıştır."

Kemal Kılıçdaroğlu, dini kurallara bağlılığı, manevi gücü, ehlibeyt sevgisi, engin zekası ve sarsılmaz inancıyla Hacı Bektaş Veli'nin kitleleri etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

Hacı Bektaş Veli'nin "Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et.' diyerek temizlik, dürüstlük, çalışma ve helal kazanç konusunda tavsiyelerde bulunurken yıkıcılığa, zulme, sömürüye ve tembelliğe karşı da tavrını ortaya koyduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "Hacı Bektaş Veli, 'ayağa kalkarsan hizmet amacıyla kalk, eğer konuşacaksan hikmet ile konuş ve oturacağın zaman saygı ile otur.' sözleri ile saygın ve derin Anadolu kültürünün özünü oluşturmuştur. Hacı Bektaş Veli, Baba İlyas gibi, Mevlana gibi, Ahi Evran gibi, Yunus Emre gibi, Taptuk Emre gibi, Kul Himmet gibi Anadolu'nun aydınlanmasının öncüleriyle birlikte çağdaş Türkiye'nin uygarlık birikimine de her zaman katkıda bulunmuş ve her zaman anılmayı hak etmiştir. Bizler bu topraklarda onu anmayı her daim bir görev kabul edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ise dış güçlerin birliklerini, dirliklerini bozup ulusu ve ülkeyi bölme heveslerinin kesinlikle kursaklarında kalacağını çünkü kendilerinin Hacı Bektaşı Veli, Mevlana, Yunus Emre ve Atatürk'ü olduğunu kaydetti.

- Törenden notlar

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.

Kılıçdaroğlu ve Kurtulmuş, birlikte girdikleri salonda vatandaşları selamladı. Tören öncesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu'na gönderdiği mesaj okundu.

Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacı Bektaş Veli Semah Ekibi gösteri sundu.

24. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü'ne layık görülen Doç. Dr. Özgür Savaşçı'ya ödülünü Bakan Kurtulmuş, öykü ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini ise Kılıçdaroğlu verdi.

Etkinlikte, Kılıçdaroğlu ve Kurtulmuş'a güvercin heykeli hediye edildi, Alevi kurumlarınca yapılan değerlendirme toplantısının sonuç bildirgesi de okundu.

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut'un okuduğu bildirgede, Alevi inancının ihtiyaçlarının karşılanması için genel bütçeden pay ayrılması ve bütün inançlara eşit mesafede olunması gerektiği belirtildi.

Kılıçdaroğlu, programın ardından Hacıbektaş ilçesinde yaşayan şehit uzman çavuş Emre Türkmen'in ailesini ziyaret etti. Ardından Kozaklı içesine geçen Kılıçdaroğlu, çay ocağında bulunan vatandaşlarla bir süre sohbet edip çay içti.

(Bitti)