GAZZE (AA) - Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi, Hamas ve Fetih arasında imzalanan uzlaşı anlaşması sonrasında İsrail'in Gazze ablukasının yol açtığı sorunların çözümüne odaklanılmasını istedi.

Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin'de bölünmüşlük sayfasının kapanmasının akabinde Gazze'de ablukanın neden olduğu krizlerin aşılması için kapsamlı bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail ablukasının neden olduğu insani krizlerin acil müdahale gerektirdiğini kaydeden Hudari, bu durumun sona erdirilmesi için Arap ülkeleri ve uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Hudari, "Ablukaya son vermesi için İsrail'e uluslararası baskı yapılması lazım. Ayrıca Refah Sınır Kapısı'nın açılması için Mısır'la gerekli mekanizmalar üzerinde çalışılması gerek." ifadelerini kullandı.

Uluslararası topluma Filistin'in çöken ekonomisine destek için yeni istihdam alanları açılması amacıyla ekonomik projeler başlatma çağrısı yapan Hudari, bölgede işsizliğin yüzde 50'ye ulaştığını, gençler arasında ise bu oranın yüzde 60 civarında olduğunu kaydetti.

İsrail, Filistin'de Ocak 2006'da yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından Gazze Şeridi'ne karadan, denizden ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı.

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında dün Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin en geç 1 Aralık 2017 tarihine kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.