SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'un Çarşamba ilçesinde 40 yıldır "yumurta topuk" ayakkabı üreten 51 yaşındaki Mithat Özcan, fabrikasyonlara inat elle üretime devam ediyor.

Çarşamba ilçesinde 11 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı kunduracılık mesleğini sürdüren Özcan, sadece ilçenin sembolü haline gelen "yumurta topuk" ayakkabı üretiyor.

Kösele taban üzerine tek parça deriden ve tahta topuktan yumurta burun, yumurta ökçe, hakiki deri, bağcıklı, bağcıksız gibi modeller yapan Mithat Özcan, ayakkabıları sosyal medyadan aldığı siparişlerle Türkiye'nin dört bir yanına satıyor. Özcan, zaman zaman yurt dışına da ayakkabı gönderiyor.

Yumurta topuk ayakkabıların minyatürünü de yapan Mithat Özcan, bunları özellikle turistlere satarak, modelin dünyaya tanıtımına katkı sağlıyor.

"Geçmişte külhanbeyleri giyerdi"

Özcan, yumurta topuk ayakkabıları geçmişte "külhanbeyleri"nin giydiğini, üretimin o dönemlerde sadece bu kişiler için yapıldığını aktardı.

İşini severek yaptığını vurgulayan Mithat Özcan, "1977 yılında çıraklıkla başladığım mesleği, 1989 yılından bu yana da kendi iş yerimde sürdürüyorum. 'Yumurta topuk' ya da 'yumurta burun' olarak bilinen, yüzde 100 deriden ve el yapımı olarak imal ettiğimiz Çarşamba ayakkabısını yaşatmak için mücadele ediyoruz." dedi.