ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Hititlerin başkenti Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük ören yerleri başta olmak üzere tarihi evlere, binlerce eseri barındıran müzelere, yaylalara ve dini mekanlara ev sahipliği yapan Çorum, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Valilik tarafından yürütülen altyapı ve tanıtım çalışmalarının tamamlanmasıyla yıllık 500 bin turisti konuk etmeyi amaçlıyor.

Vali Necmeddin Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlık tarihi ve medeniyetin beşiğinin Anadolu coğrafyası ve Anadolu toprakları olduğunu vurgulayarak, Çorum'un da M.Ö. 3000 yıllarından itibaren dünya medeniyetine ev sahipliği yaptığını söyledi.

Hitit medeniyetinin ve Hattilerin yerleştikleri, imparatorluk kurdukları toprakların Çorum sınırları içerisinde yer aldığını dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Çorum, Hititlerin ve Hattilerin dünyada bilinen ilk düzenli devletleri kurdukları, yazıyı yaygın kullandıkları, bir hukuk devleti kurdukları ülkenin başkentidir. Şu anda valiliğimizin de destekleriyle Alacahöyük, Hattuşa, Şapinuva'da arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Dünyanın ilk barajı olarak kabul edilen ve kurulduğu günden beri işlevine devam eden tek baraj olan Alacahöyük'teki Hitit Barajı'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca yürütülen arkeopark-rekreasyon alanında yapılacak tesislerin inşasında sona gelindi."

"Kore'den turist getirilmesi için çalışma yapıyoruz"

"Dünyanın tamamı Hattuşa'yı biliyor, ders kitaplarında okuyorlar." diyen Kılıç, şöyle devam etti:

"İnsanlık tarihinin ve medeniyetin beşiği olarak zaten bilinen Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Hitit medeniyetine ev sahipliği yapmış Çorum'umuza 500 bin turistin gelmesini temin edebilmek istiyoruz. Bununla ilgili bir taraftan altyapı çalışmaları devam ederken bir yandan da tanıtım çalışmalarına gayret ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda bu hedefi tuttururuz ve Çorum turizm pastasından da gerekli payı alır."

Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60. yıldönümü vesilesiyle 2017'nin karşılıklı olarak 'Türkiye-Kore Kültür Yılı' ilan edildiğini anımsatan Kılıç, temmuz ayında Kore'den Çorum'a turistlerin getirilmesi için çalışma yaptıklarını kaydetti.