İSTANBUL (AA) - Türkiye İş Bankası’nın yılın dokuz ayındaki net karı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 arttı ve 4 milyar 103 milyon TL tutarında gerçekleşti.

Banka açıklamasına göre, Türkiye İş Bankası, 2017 Eylül sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü, 2016 yıl sonuna göre yüzde 11,2 artış ile 346,4 milyar TL’ye yükseltti.

Bankanın aktifinde yüzde 66 ile en büyük paya sahip olan nakdi krediler, 2016 yıl sonuna kıyasla yüzde 12,4 artarak 229,5 milyar TL’ye ulaşırken, gayrinakdi kredi hacmi ise aynı dönemde 75,3 milyar TL oldu.

İş Bankası’nın sorunlu kredilerinin toplam kredilere oranı, önceki dönemlerde olduğu gibi yılın üçüncü çeyreğinde de sektör ortalamasının altında seyretti ve bir önceki çeyreğe göre sabit kalarak, yüzde 2,4 düzeyinde gerçekleşti.

İş Bankası, müşterilerine en yakın banka olmak ve müşteri deneyimini sürekli iyileştirmek amacıyla, dijital platformdaki yenilikleri hayata geçirmeye devam etti. Banka, mevduat hacmini önceki yılsonuna göre yüzde 9,4 artırarak 194 milyar TL düzeyine çıkardı.

- İş Bankası'nın özkaynak büyüklüğü 40,9 milyar TL’ye ulaştı.

İş Bankası, yılın dokuz ayında yurt içi piyasalarda toplam 8 milyar TL, yurt dışı piyasalarda ise 1,4 milyar dolar muadili tutarında menkul kıymet ihraç etti. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde İş Bankası, yurt içinde TL cinsinden katkı sermaye niteliğindeki ilk borçlanma aracının ihracını da gerçekleştirdi.

Banka, 2016 yılında temin ettiği sendikasyon kredilerini, yüzde 100’ün üzerinde bir oran ile yeniledi ve 2017 yılının ilk dokuz ayında uluslararası piyasalardan 22 ülkeden 53 farklı bankanın katılımıyla, yaklaşık 2,5 milyar dolar muadili tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

İş Bankası, The Banker dergisinin her yıl bankaların ana sermaye büyüklüğüne göre yaptığı listede güçlü sermaye yapısı ile bu yıl da Türk bankaları arasında ilk sırada yer alarak, öncü konumunu pekiştirdi.

İş Bankası’nın yılın dokuz ayındaki net karı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 arttı ve 4 milyar 103 milyon TL tutarında gerçekleşti. Bankanın özkaynak büyüklüğü ise önceki yıl sonuna göre yüzde 13,9 artarak 40,9 milyar TL’ye ulaştı.

Banka'nın sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 17 düzeyine ulaştı.

- "İş Bankası, sektördeki öncü ve lider konumunu korumaya devam edecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, sağladığı kaynakları istihdam ve katma değer yaratan sektörlere tahsis etmeye özen gösteren İş Bankası’nın ekonomiye nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla verdiği desteğin 2017 yılı Eylül ayı itibarıyla toplam 304,8 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Bali, "Yaşı bir asra yaklaşan bankamızda, büyüklük sadece ekonomik büyüklük olarak algılanmıyor, tüm faaliyetlerimizle ülkemiz, çalışanlarımız, müşterilerimiz ve hissedarlarımız için yaratılan değer olarak görülüyor. Bu anlayışımızın bir sonucu olarak önceki dönemlerde olduğu gibi bu yılda da başarılı sonuçlar elde eden İş Bankası, sektördeki öncü ve lider konumunu korumaya devam edecek" ifadelerini kullandı.