Erzurum, Ağrı, Kars, Erzincan, Iğdır, Ardahan ve Tunceli'de siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamını protesto etti.

AK Parti Erzurum İl Başkanlığının organizasyonunda Yakutiye kent meydanında toplanan parti yöneticileri, ilçe belediye başkanları ve yüzlerce vatandaş, Türk ve Filistin bayraklarıyla ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

İl Başkanı Mehmet Emin Öz, yaptığı konuşmada, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İslam’ın ilk kıblesi Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişiminin kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Bu girişim bizim için yok hükmündedir" diyen Öz, şöyle devam etti:

"ABD bu girişimiyle Birleşmiş Milletleri (BM), BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs’ün, gerek BM kararlarıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulunun ve İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD'nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu'da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir."

Öz, çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan bunca karara rağmen Filistinlilerin haklarının ihlal edildiğine dikkati çekerek, "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silüeti, bağımsız Filistin Devleti’nin başkentidir. Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Tekbirler getiren kalabalık, "Katil ABD" ve "Kahrolsun İsrail" sloganlarını attıktan sonra dağıldı.

Kars

Kars'ta, AK Parti İl Başkanlığı önünde toplanan vatandaşlar, İsrail askerlerinin Filistinlilere yaptığı katliamı kınadı.

Partililer ardından "Zulme karşı tek yürek", "Kahrol İsrail", "Dünya lal, biz susmayacağız" dövizleri taşıyarak Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önüne yürüdü.

AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, burada yaptığı konuşmada, ABD ve İsrail'in, coğrafyanın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetlediklerini söyledi.

Türkiye'nin, hukuksuzluğa karşı, dönem başkanı olduğu İİT ile BM gibi uluslararası platformlarda ve ikili temaslar vesilesiyle mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini dile getiren Çalkın, şöyle konuştu:

"Bu tehlikenin bilincinde olduğunu düşündüğümüz uluslararası arenayı ve BM'yi zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz. Müslümanlar olarak, Kudüs'ün namusunu korumak, tarihin bize yüklediği mukaddes bir sorumluluktur. Ümmetin onuru Kudüs'ün, bu tarz oldu bittilerle işgal girişimine karşı Selahaddin Eyyubi gibi dimdik duracağız. Binlerce Filistinlinin kanlarının dökülmesinden, İsrail kadar ABD'nin de sorumluluğu vardır. İsrail'in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliama sessiz kalmayacağız."

Erzincan

Erzincan'da AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) yöneticileri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, Türk bayrakları ve dövizlerle, Erzincan Belediyesi Kültür Evi yanında gerçekleştirilen protestoda, İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamı kınadı.

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ferhat Bulut, yaptığı açıklamada, ABD'nin bu girişimiyle BM, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını gösterdiğini bildirdi.

Yüzlerce masumun yaralanmasıyla sonuçlanan İsrail saldırılarını kınadıklarını aktaran Bulut, "ABD ve İsrail’in, coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs’ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz." dedi.

MHP İl Başkanı Sakin Sönmez de, Kudüs 3 semavi din içinde değerli mekan olduğunu vurgulayarak, "Kudüs'te anılarımız, acılarımız, hüzünlerimiz ve sahibini bekleyen emanetlerimiz vardır. Kudüs’ün statüsü uluslararası anlaşmalarda belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu kutlu beldeyi binlerce kilometre öteden İsrail’in başkenti ilan etme hadsizliği tarihe bir kara leke olarak düşecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcılar, yapılan açıklamanın ardından sloganlar atarak dağıldı.

Iğdır

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması Iğdır’da, düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

AK Parti Iğdır İl Başkanlığının öncülüğünde Zübeyde Hanım Bulvarı'nda bulunan İnsanlık Anıtı önünde yapılan basın açıklamasına, Memur-Sen, Eğitim Bir Sen, Yeni Dünya Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı, Diyanet-Sen üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

AK Parti Iğdır İl Teşkilat Başkanı Yaşar Taburu'nun açıklaması sırasında Filistin bayrakları, "Özgür Kudüs için ayaktayız", "Ayağa kalk, Kudüs İslam'ındır' yazlı pankartlar açıldı.

Kalabalık, basın açıklamasının ardından, Türk ve Filistin bayraklarıyla ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarak dağıldı.

Ardahan

Ardahan'da AK Parti İl Başkanlığı öncülüğünde Milli Egemenlik Parkı'nda toplanan gruba, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş destek verdi.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Sevcan Şimşek, açıklamasında, Müslümanlar olarak, Kudüs'ün namusunu korumanın tarihin kendilerine yüklediği mukaddes bir sorumluluk olduğunu anlattı.

Ümmetin onuru Kudüs'ün, bu tarz oldu bittilerle işgal edilmesi girişimine karşı dimdik duracaklarını belirten Şimşek, "Unutulmamalıdır ki bölgenin huzur ve istikrarı, Kudüs'ün, çok dinli, çok dilli, çok kültürlü çoğulcu yapısını korumak, Kudüs barışa kavuştuğu zaman sağlanabilir. ABD'nin içerisine düştüğü bu akıl tutulması ve izansız yaklaşım, ABD'yi dünya kamuoyunda ve devletler arenasında yalnızlığa mahkum edecektir" diye konuştu.

Tunceli

ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması ve Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından şehit edilmesine Tunceli'de düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterildi.

AK Parti Tunceli İl Başkanlığı önündeki protestoda, şehit Filistinliler için dua edildi, "Kudüs bizim onurumuzdur", "Müslüman uyuma Kudüs'e sahip çık" ve "Katil İsrail işbirlikçi ABD" sloganları atıldı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti Tunceli İl Yönetim Kurulu üyesi Atilla Ayhan, bu girişimin yok hükmünde olduğuna işaret ederek, "ABD bu girişimiyle BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saymaktadır." şeklinde konuştu.

Katılımcılar, tekbirler getirerek dağıldı.

Ağrı

AK Parti Ağrı İl Başkan Vekili Sedat Özmen, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını, İslam'ın ilk kıblesi kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmediklerini belirtti.

Kudüs'ün, gerek BM kararlarıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılmasının şart olduğunu aktaran Özmen, şunları kaydetti:

"İsrail'in, şu ana kadar 60 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve binlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınıyoruz. ABD ve İsrail'in, coğrafyamızın göz bebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail'e, böyle devam etmesi halinde, eninde sonunda akıttığı masum kanlarında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz."

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut yazılı açıklamasında, Gazze'de 60 Filistinliyi şehit eden İsrail yönetiminin Ortadoğu'da uyguladığı zulmün insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu hatırlattı.

Karabulut, "Küresel emperyalizmin ülkemize karşı bilinçli saldırıları, ABD'nin Türkiye'de siyasi ve ekonomik kriz çıkarmak için yaptığı bilinçli hamlelere rağmen Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edeceğiz." dedi.