KUDÜS (AA) - İsrail'in Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran'ın Lübnan'da gelişmiş füze tesisi inşa ettiğine dair ellerinde istihbarat bulunduğunu belirterek, Lübnan'ı "taş devrine" çevirebilecekleri tehdidinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın "İlaf" gazetesine konuşan Katz, İran'ın Lübnan'da gelişmiş füze tesisi inşa ettiğine dair ellerinde istihbarat bulunduğunu ileri sürdü. Hizbullah'ı "İran'ın Lübnan'daki temsilcisi" olarak nitelendiren Katz, şunları kaydetti:

"Hizbullah'ın füzeleri geliştikçe, İsrail'in saldırıları da daha güçlü ve geniş kapsamlı olacaktır. Bu kez Lübnan'ın tamamı hedefimiz haline gelecektir. 2006'da yaptıklarımız, yapacaklarımızın yanında sadece bir piknik gibi kalacaktır. Hatırladığıma göre yakın zamanlarda Suudi Arabistanlı bir bakan 'Hizbullah'ı güneydeki mağaralara sokacaklarını' söylemişti, ben de diyorum ki: Lübnan'ı taş devrine çeviririz."

"İran'ın Lübnan'da gelişmiş füze tesisi inşa ettiğine dair istihbarat var"

Lübnan ile bir savaş istemediklerini ve bu ülkeyi yıkma gibi bir niyetlerinin de bulunmadığını iddia eden Katz, "Ancak Lübnan'dan bize saldırılar düzenlenmesine izin vermeyeceğiz. Elimizde İran'ın Lübnan'da gelişmiş füze tesisi inşa ettiğine dair istihbarat var. Yeni kırmızı çizgilerimizi belirledik, bedeli ne olursa olsun buna izin vermeyeceğiz." dedi.

Resmi olarak İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan'ın Arap dünyasının lideri olduğunu ve İsrail-Filistin barış sürecinin sponsoru olabileceğini belirten Katz, "İsrail, Suudi Arabistan'ın müzakerelere katılmasından memnuniyet duyacaktır." ifadesini kullandı.

Öte yandan İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Katz'ın Sözcüsü Arye Shalicar ise AFP'ye yaptığı açıklamada Katz'ın "İlaf" gazetesine verdiği röportajda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı İsrail'e davet ettiğini ancak gazetenin röportajın bu kısmını sansürleyerek yayınlamadığını ifade etti.

Muhabir: Eshat Fırat