İSTANBUL (AA) - İstanbul Eczacılık Zirvesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ev sahipliğinde, Osmanlı Arşivi Kongre Merkezi'nde başladı.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi", "Akılcı İlaç Kullanımı", "Hasta Odaklı Eczacılık", Halkın Sağlık Okur Yazarlığında Eczacının Rolü" gibi konuların ele alındığı zirvenin açılışında, İstanbul'da yaklaşık 5 bin 200 serbest eczacı olduğunu söyledi.

Zirveye katkıda bulunan bütün bileşenlere teşekkür eden Memişoğlu, "Kurum olarak eczanelerimizi birer sağlık birimi olarak görüyoruz. Bu yüzden İl Sağlık Müdürlüğünü sayısal olarak en çok sağlık noktası eczanelerdir. Bu sayıları görünce eczanelerimizi nasıl daha iyi ve daha etkin kullanabiliriz üzerine çalışma yapmaya başladık. Bu konuda çalışanların başarısının ve mutluluğunun yüksek olması için çalışacağız. Ben her zaman söylüyorum. Bizler yöneticiler olarak, hizmet verenlerin hizmetinde olmalıyız." diye konuştu.

Eczacıların zirvede, yaşadıkları sorunları dile getirebileceklerini vurulayan Memişoğlu, zirvenin hem sahayı hem de yönetimi bir araya getirdiğini söyledi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Muhammed Atak ise İl Sağlık Müdürlüğü olarak eczacılık mesleğini güçlendirmek için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Atak, "İl genelinde branş komisyonları olarak sahadaki sıkıntılar için çalışmalar yürütüyoruz. Yürüttüğümüz çalışmaların oluşturduğu heyecanı görünce komisyondan daha büyük bir zirve yapalım istedik." ifadelerini kullandı.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu ise zirvenin gelecek yıllarda da devam etmesini dileyerek, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

-"İlaç olarak sınıflandırılmış ürünlerin eczane dışında satılmasına izin vermeyeceğiz"

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan da kurumun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek, eczacıların sıkıntılarına ilişkin çözüm odaklı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Artık Türkiye'de üretilen ilaçların tüm dünya ile aynı seviyede olacağını dile getiren Alkan, şöyle konuştu:

"Akılcı ilaç kullanımı çalışmalarımız var. Sahada olup sorunları dinliyoruz, çözüm önerileri üretmeye çalışıyoruz. İnternet üzerinden kaçak, sahte ilaç üreten bin 309 kaçak siteyi bulduk, kapattık. İlaçlar ister reçeteli ister reçetesiz olsun eczanede eczacının danışmanlığında satılır. İlaç olarak sınıflandırılmış hiçbir ürünün eczane dışında satılmasına izin vermeyeceğiz."

Çok sayıda eczacının katıldığı zirve yarın sona erecek.