İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) geçen yıl 15 Temmuz'daki hain darbe kalkışmasında, İstanbul'da darbeci askerler, bazı kamu binaları ve köprüleri işgal edip kendilerine karşı çıkan sivil halka da tank ve diğer ateşli silahlarla ateş açarak Türkiye tarihinin en kanlı terör eylemini gerçekleştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan ve aralarında generallerle amirallerin de bulunduğu subay, askeri öğrenciler, astsubay, uzman çavuş, uzman erbaş ve erlerle İstanbul'da Boğaziçi (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kuleli Askeri Lisesi başta olmak üzere stratejik öneme sahip birçok nokta işgal altına alınmaya çalışıldı.

Her iki giriş-çıkışının da (Mahmutbey-Orhanlı gişeleri) tutulduğu İstanbul'da darbe girişimine katılan askerlerin ateş etmesi sonucu 2'si asker, 5'i polis, 82'si sivil vatandaş olmak üzere toplam 89 kişi şehit oldu. Darbeci askerlerin eylemleri sonucu, 685 kişi de yaralandı.

Bunların dışında, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'i kaçırarak askeri cezaevlerine kapatan FETÖ'cü askerler, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve o dönemde 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar'ı da kaçırmaya teşebbüs etti ve Tayyar Ertem'in evine zorla girilerek arama yapılıp rehin almaya teşebbüs etme eylemini gerçekleştirdi.

32 savcı görevlendirildi

Darbe girişiminin yaşandığı andan itibaren harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının askeri kalkışmaya ilişkin "Darbeye teşebbüs" suçundan soruşturma başlatması üzerine ilk gözaltılar 16 Temmuz saat 01.30'dan itibaren yapılmaya başlandı.

Terör örgütü üyelerinin hakim karşısına çıkarak adalet önünde hesap vermelerini sağlamak amacıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 15 Temmuz gecesinden itibaren yoğun bir mesai harcıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosundan Sorumlu Başsavcıvekili İsmail Uçar'ın koordinesinde, 32 cumhuriyet savcısı tarafından FETÖ'nün darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmalar sürüyor.

Bu kapsamda FETÖ'ye ilişkin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana geçen bir yılda tamamlanan soruşturma sayısı 30'u buldu.

Söz konusu soruşturmaların ardından hazırlanan iddianamelerin gönderildiği ağır ceza mahkemelerince kabul edilmesinin ardından sanıklar hakkında katıldığı eylemler ele alınarak ayrı ayrı davalar açıldı.

18'i firari, 736'sı tutuklu, bin 605 sanık

Darbe davalarında aralarında 2 sivil, 29 polis ve bin 574 asker olmak üzere 739'u tutuklu toplam bin 645 sanık hakkında dava açıldı.

Bu davalarda aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile darbe öncesi planlama toplantılarına katıldığı belirlenen subayların da bulunduğu 18 kişi de firari konumunda bulunuyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin çıkan ilk kararda İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık Astsubay Yusuf Yıldız'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına, 23 erin ise beraatine karar verdi.

Mahkeme incelemesindeki iddianameler

Söz konusu davalar dışında, darbe gecesi Borsa İstanbul'un işgali, FSM Köprüsü'nün kapatılması ile Jandarmanın darbe gecesi faaliyetleri ve yapılanmasına ilişkin tamamlanan iddianamelerin, gönderildiği mahkemelerdeki incelemeleri sürüyor.

İddianamelerin gönderildiği mahkemelerce kabul edilmesinin ardından hakkında dava açılacak bu şüpheliler, belirlenecek tarihlerde hakim karşısına çıkacak.

Duruşmalara Başsavcıvekilleri giriyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın imzanın yer aydığı görevlendirme yazısında her darbe davasında bir başsavcıvekilinin duruşmaya iddia makamı olarak katılmasına karar verildi.

Söz konusu davalara 8 Mayıs'tan itibaren başsavcıvekilleri duruşma savcısı olarak giriyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan da İstanbul'daki ana darbe davasının ilk duruşmasına, duruşma savcısı olarak katıldı.