İSTANBUL (AA) - Milliyetemlak.com'dan yapılan açıklamada, ev almayı düşünenlerin, konuttan önce binanın bulunduğu bölgenin riskine bakması uyarısında bulunuldu.

Milliyetemlak.com'dan yapılan açıklamaya göre, bir bölümü 1. derecede deprem bölgesinde yer alan İstanbul'da yapılan son araştırmalar, 6 büyük ilçede on binlerce binanın yüksek risk barındırdığını gözler önüne serdi.

İstanbul'un bir bölümü birinci derece deprem bölgesinde yer alırken geriye kalan kısmı ise ikinci, üçüncü ve dördüncü deprem bölgesine ayrılıyor. Ancak İstanbul’da yaşayanların çoğu, yaşadıkları bölgenin hangi derece deprem bölgesinde bulunduğunu bilmiyor. Bu gerçekten yola çıkan uzmanlara göre; deprem gerçeği göz ardı edildiği için insanlar yaşam alanlarını seçerken öncelikleri arasına bölgenin jeolojik yapısını koymuyor. Uzmanlar, "Konut alırken veya kiralarken o bölgenin deprem riskine de bakılmalı." uyarısında bulunuyor.

Milliyetemlak.com da deprem gerçeği bilinciyle hareket ederek ilanlarında başlattığı "deprem risk yönetmeliği" kavramı ile konuya dikkati çekiyor.

Milliyetemlak.com'da yer alan İstanbul'daki tüm kiralık ve satılık konut ilanlarının, ilan detaylarında yer alan bölge özelliklerinde, söz konusu yapının yer aldığı bölgenin deprem risk derecesi belirtiliyor. İlgili bölgenin hangi derecede deprem bölgesinde yer aldığı bilgisinin yanı sıra bölgenin demografik yapısı da kullanıcılarla paylaşılıyor.

Bu bilgi aracılığı ile Milliyetemlak.com üzerinden kiralık ya da satılık konut ilanlarını inceleyenler, inceledikleri bölgede kaç kişinin yaşadığı, nüfus yaş aralığının ne olduğu, eğitim düzeyi ve medeni durumu da görme şansını elde ediyor. Ayrıca ilana çıkan yapının bir kentsel dönüşüm alanına dahil olup olmadığı bilgisine de bu bölümden ulaşmak mümkün.

Milliyetemlak.com deprem risk derece bilgileriyle birlikte, emlak endeksi bilgisini sunarak kullanıcıların kendileri için en uygun konutu bulmasına katkı sağlıyor. Bu verileri Ankara, İzmir, Bursa, Muğla ve Mersin özelinde de sunan Milliyetemlak.com, kullanıcılara sunduğu bu özellik sayesinde depreme karşı duyarlılığın ve bilincin artacağına dikkati çekiyor.