KUDÜS (AA) - Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını eleştirerek, şehrin mevcut statüsüne saygı gösterilmesini istedi.

Başpiskopos Pizzaballa, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Latin Patrikhanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Katolik Kilisesi, Kudüs şehrinin şu anki statüsüne saygı gösterilmesinden yanadır." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren Pizzaballa, şunları söyledi:

"Birkaç gün önce ABD Başkanı'nın açıklamasını ve buna karşı devam eden tepkileri duyduk. Bu konuda Katolik Kilisesi'nin duruşu açıktır. Papa Franciscus, Birleşmiş Milletler'in ilgili kararlarına uyumlu olarak kentin statükosuna saygı duyulması gerektiğini vurguladı."

"Kudüs tüm insanlığın hazinesidir"

Pizzaballa, Kudüs'ün önemine işaret ederek, "Tek taraflı çözüm, çözüm olamaz. Tek taraflı çözümler hiçbir zaman barışı getirmez, aksine uzaklaştırır. Kudüs tüm insanlığın hazinesidir. Siyasi ya da dini alanda olsun dışlayıcı özelliğe sahip tüm talepler bu şehrin kendi tabiatına aykırıdır." ifadelerini kullandı.

İsrail'in geçen aylarda Mescid-i Aksa'nın girişlerine dedektör yerleştirme girişimiyle önemli bir krizin başladığını hatırlatan Pizzaballa, "Bu olaydan kısa süre sonra kiliseler mal varlığı beyanı sunmaya zorlandı. Bu da kiliselerin mallarına tasarruf hakkını sınırlayan İsrail parlamentosunda kanun projesi kapsamında yürütülen bir çalışmaydı." diye konuştu.

Başpiskopos Pizzaballa, açıklamalarını "Bu yeryüzünün sakinleri, hiç kimseye bir sonuç getirmeyen şiddetten artık çok yoruldular. İnsanlar adaleti, hakkı ve hakikati gerçekleştirmeye susamış durumdalar." ifadeleriyle sonlandırdı.

Muhabirler: Abdel Ra'ouf Daoud Abdel Ra'uof Arnaout, Hamdi Yıldız