İSTANBUL (AA) - Merit Turizm Grubu, Kuzey Kıbrıs'taki turizm çeşitliliğine dalış turizmini eklemeye hazırlanırken, sosyal sorumluluk kapsamında deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik Meritta projesini de hayata geçirecek.

Merit Turizm Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kıbrıs turizminin gelişmesinde önemli aktörlerden biri olan grup, adaya yeni bir turizm kanalı açmak için çalışmalarına hız kattı.

Net Holding'in bir iştiraki olarak 6 oteliyle yaklaşık 20 yıldır Kuzey Kıbrıs'ta "en büyük turizm yatırım grubu" olan Merit Turizm, faaliyetlerini su altına da taşıyacak.

Grup, ayrıca sosyal sorumluluk projesi Meritta ile çocukların deniz canlılarına ve çevreye yönelik duyarlılığının yükseltilmesi ve deniz kaplumbağalarının korunması için çalışmalar yapacak.


- "İnşallah başka yatırımcılara örnek oluruz"


Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatörü Hande Tibuk, konuya ilişkin düzenlenen toplantıda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) katkı sunacak sosyal ve bilimsel projeler gerçekleştirdiklerini ve bu tür projelere destek verdiklerini ifade etti.

Adaya kazandırdıkları turizm çeşitliliğine dalış turizmini de eklemek istediklerini belirten Tibuk, bunu yaparken doğayı korumanın önceliklerimiz arasında bulunduğunu kaydetti.

Tibuk, kendileri gibi başka yatırımcıların adaya gelmesi halinde Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisinin güçleneceğini aktararak, "Daha pek çok projemiz var. İnşallah başka yatırımcılara da örnek oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Deniz kaplumbağalarının korunmasını amaçlayan Meritta projesi için Doğu Akdeniz Üniversitesi ile iş birliğine gittiklerini anlatan Tibuk, bu proje ile konuya önce çocukların dikkatini çekmek istediklerini bildirdi.

Daha önce Türkiye ile ilgili kitaplar bastıkları Net Yayın şirketlerinde şimdi çocuk yayınlarına ağırlık verdiklerini aktaran Tibuk, "Başarılı eğitici öğretici çocuk kitapları hazırlıyoruz. Bünyemizde de bu konuda uzman editörlerimiz olunca güçlerimizi birleştirdik ve ortaya Meritta projesi çıktı." görüşlerini paylaştı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Burak Çiçek ise Merit Turizm Grubu'nun katkılarıyla hayata geçirilen Meritta projesinin deniz kaplumbağalarının korunması ve bu konuda farkındalık yaratılması için önemli olduğunu belirtti.

Meritta projesi kapsamında Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları başta olmak üzere Akdeniz'de yaşayan kaplumbağaların korunmasında önemli adımlar atılacağını vurgulayan Çiçek, "Dünyada bir örneği daha olmayan bir proje hayata geçiriliyor." ifadesini kullandı.


- "Dalış tutkunlarını Kuzey Kıbrıs'a çekeceğiz"


Merit Dive Center Kurucusu Savaş Yapman da dünyada önemli bir trend haline gelen dalış turizmini adaya taşımakta kararlı olduklarını kaydetti.

Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerden dalış tutkunlarını Kuzey Kıbrıs'a çekmeyi hedeflediklerini belirten Yapman, şunları kaydetti:

"KKTC Merit Yapay Resif ve Batık Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında 600 Akdeniz Amforası yaptırıldı. Bu amforalar 4 ayrı bölgede yaklaşık 16-20 metre derinliklere yerleştirilecek ve böylece oluşacak yapay habitat, hem dalış turizmine hem de yerel balıkçılığa destek olacaktır. KKTC'nin ilk dalınabilir gemisini yakın bir zamanda batıracağız. Bu sayede, yıllık 5 bin olan dalış sayısını en az 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konunun önemini çarpıcı bir örnekle anlatmak isterim; Güney Kıbrıs'ta yılda bir milyon dalış yapılıyor. Her dalış için 100 avro ödeniyor. Kuzey Kıbrıs'ta ise yıllık dalış rakamı yaklaşık 5 bin. Bizdeki ücret ise ortalama 50 Türk lirası."

Yapman, deniz havzalarının korunmasını da kapsayan proje çerçevesinde yerel balıkçılık da desteklenmiş olacağına işaret etti.

Merit Eğlence Müdürü Burak Sarıkaş ise Meritta projenin çocuklara doğa sevgisini aşılayan, bunu da Caretta, Akdeniz Foku ve Martı karakterleriyle sevdireceğini ifade etti.

Caretta ve Merit isimlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Meritta'da ortaya koydukları karakterlerin çocukların çok ilgisini çektiğini ve onlarda bir farkındalık yarattığını anlatan Sarıkaş, Meritta projesinin 7/24 hizmet veren bir çocuk kulübünün bulunduğunu bilgisini verdi.

Toplantının sonunda Caretta Caretta kaplumbağalarının rehabilite edilmesi ve korunması için Doğu Akdeniz Üniversitesi ile birlikte düzenli çalışmalar yapan Doğa ve Kültür Derneği'ne Merit Turizm tarafından bir araç hediye edildi.

Özellikle Caretta Carettaların üreme alanlarında daha hızlı operasyon yapılabilmesi için büyük önemi olan 4x4 arazi aracının anahtar ve ruhsatı Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk tarafından öğretim üyesi Yard. Doç Dr. Burak Çiçek'e teslim edildi.