EDİRNE

Edirne'de aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında dikilen lavantalar törenle hasat edildi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesine dikilen 6 bin lavanta fidanı, etkileyici rengiyle çiçeklenme aşamasını tamamladı. Leylak renkli bitkinin hasat töreni enstitü bahçesinde yapıldı.

Enstitünün Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, konuşmasında, bölge için alternatif olabilecek tarımsal ürün grupları arasında tıbbi ve aromatik bitkilerin de yer aldığını söyledi.

Bununla ilgili çalışmalara dört yıl önce başladıklarını belirten Tülek, "Lavanta başta olmak üzere melisa, nane, kekik, adaçayı, ekinezya ve şeker otu gibi bitkilerde çalışmalar başlattık. Bugün iki yıl önce ektiğimiz lavantaların hasadını gerçekleştiriyoruz. Enstitümüz ile Bulgaristan Kazanlık'taki Gül ve Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü arasında iş birliği anlaşması bulunmaktadır. Bu kapsamda da 2015'te lavanta fideleri temin ettik. 6 bin bitkinin yer aldığı bu bahçede, 6 farklı lavanta çeşidi bulunmaktadır. Burası bir gen kaynağı niteliğindedir." diye konuştu.

Tarımsal üretimde başarıya ulaşmanın en önemli unsurunun doğru ve safiyetini muhafaza eden üretim materyallerinin kullanılması olduğunu anlatan Tülek, şunları kaydetti:

"Bu açıdan da lavanta üretimi önem arz etmektedir. Lavanta bitkisinin, günümüzde geniş kullanım alanı var, kozmetik, tıp, parfümeri ve bitkisel çay gibi.. Muhtelif lavanta tür ve çeşitlerinin kimyasal kompozisyonu kullanım alanlarını da etkilemektedir. Lavanta uçucu yağ sektörü dikkate alındığında bugün Fransa, Bulgaristan, Avustralya ve Rusya gibi ülkelerin kendilerine ait standart ve referans değerleri vardır. Burada ön plana çıkan bazı kimyasal içerikler kaliteyi etkileyen birinci derecedeki unsurlardır. Bu alana iki hafta içerisinde uçucu yağ distilasyon ünitesini de kuracağız. İki hafta sonra bu alanda lavantaların yağı da çıkarılacak."

Edirne Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz de lavanta dışında diğer aromatik bitkileri de yetiştirme çalışmalarına başlanması gerektiğini belirtti.

Konuşmalar sonrası katılımcılara dağıtılan bahçe makaslarıyla lavantalar hasat edildi.

Muhabir: Cihan Demirci, Salih Baran