MERSİN (AA) - Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında dönemin eski Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 2'si firari 22'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, 2 sanık hakkında tahliye kararı verildi.

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci celsesinin son oturumuna, sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katılırken, 2 sanık bulundukları ceza infaz kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Önceki oturumlarda sanıkların tamamına yakınının savunmalarını alan mahkeme heyeti, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Sahil Kıdemli Albay Fatih Erhan'ı tanık olarak dinledi.

Erhan, 15 Temmuz'da Demirhan'ın kendisini arayarak, toplanma planı çerçevesinde birliğe çağırdığını burada da sözde sıkıyönetim bildirisini gerekçe göstererek kendisini "sıkıyönetim komutanı" ilan ettiğini söyledi.

Demirhan'ın verdiği emirleri dinlemediğini anlatan Erhan, dönemin Mersin Valisi Özdemir Çakacak koordinesinde hareket ettiğini belirtti.

Mahkeme savcısı, tahliye talepleri üzerine yaptığı mütalaada, "Sanıkların üzerlerine atılı suçların mahiyeti, söz konusu suçları işlediklerine yönelik kuvvetli delillerin varlıklarını gösteren somut bulguların olması, suçların katalog suçlar arasında yer alması nedeniyle sanıkların kaçma şüphesinin bulunması, verilmesi muhtemel ceza karşısında tutuklama tedbirinin ölçülü, adli kontrol tedbirlerinin ise yetersiz kalacağı" gerekçesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devam etmesini talep etti.

İddia makamı ayrıca dava dosyasıyla sonradan birleştirilen, tutuksuz yargılanan 6 eski askerin yer aldığı dosyanın da sanıklar arasında hukuki veya fiili bağlantı olmaması ve yargılamanın hızlandırılması gerekçeleriyle ayrılmasını istedi.

Sanıkların ve avukatlarının mütalaaya yönelik görüşlerini dinleyen mahkeme heyeti, Demirhan'ın o dönemde korumalığını yapan eski Uzman Çavuş Seyhan Açar ile şoförü Kadir Nevzat Yontkan'ın ev hapsi şartıyla tahliyelerine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, savcının dosyaların ayrılması talebini de kabul ederek, duruşmayı erteledi.

- Dava

Davanın 20 Haziran'da görülen ilk celsesinde, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı olarak görev yapan ve kendisini sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan eden eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, TSK'dan ihraç edilen eski Deniz İkmal Binbaşı İlhan Tabur ve eski Harekat Şube Müdürü Kurmay Yüzbaşı Ali Gül'ün de aralarında olduğu bir kısım sanık savunmalarını yaparken, eski 3. sınıf Emniyet Müdürü tutuklu sanık Hasan Basri Dağdelen ifade vermek için ek süre istemişti.

Heyet, olay gecesi Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanlığının Güvenlik Harekat Merkezi'nde telsiz ve güvenlik kameraları operatörlüğü yapan eski Uzman Çavuş Mehmet Şimşek, Demirhan'ın emir astsubaylığını yapan eski Uzman Çavuş Ahmet Tufan Özbar ve eski polis Mustafa Gezginci'nin haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine karar vermişti.

İlk olarak 29 sanığın yargılandığı dosyada sanık sayısı, farklı bir dosyadan yargılanan 6 askerin de eklenmesiyle 35'e çıkmış, 10 Ekim'de başlayan ikinci celsede de Dağdelen ile tutuksuz yargılanan sanıklardan dönemin Kurmay Başkanı Albay Tayfun Ergi ve emekli Deniz Binbaşı Mehmet Emin Ceylan ifade vermişti.

Heyet ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Atilla Demirhan'ı gözaltına alan dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Mersin Merkez Komutanı emekli Kıdemli Albay Ekrem Özer ile halen Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Albay Mazhar Süha Söylem'i, tanık olarak dinlemişti.