BİRLEŞMİŞ MİLLETLER(AA) - Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) Asya-Pasifik Direktörü Tim Wright, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Nükleer savaş tehdidinin bir kez daha tezahür ettiğine ve küresel gerginliğin artığına dikkati çeken Wright, "Nobel Barış Ödülü'nü almaktan büyük onur duyuyoruz ve umarım Nobel Barış Ödülü, dünyamızı bu büyük tehditten kurtarmaya yardımcı olur." dedi.

Wright, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısında hayatta kalanlar ve dünya genelinde nükleer denemelerin kurbanları ile çalışarak onların seslerini BM ve uluslararası diğer platformlarda duyurmak için uğraştıklarını belirtti.

Dünya genelinde 15 bin nükleer silah olduğu tahmin ediliyor

Nükleer silah kullanımının insanlığa ve çevreye neler yapacağını anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Wright, "ABD ve Kuzey Kore arasında nükleer bir çatışma yaşanması felakete neden olur, burada yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesinden bahsediyoruz ve hükümetleri bunun önlenmesi için harekete geçmeye çağırıyoruz. Bir felaketin yaşanmasına izin veremeyiz. Dünya genelinde 15 bin nükleer silah olduğunu tahmin ediyoruz." diye konuştu.

"Nükleer silahsız bir dünya görmek istiyoruz"

Nükleer silahların kabul edilemez olduğunu vurgulayan ve uluslararası topluma Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na taraf olma çağrısında bulunan Wright, "Daha fazla ülkenin bu anlaşmaya taraf olacağını umut ediyoruz. Bir gecede sonuç alamayacağımızın farkındayız, önümüzde maalesef uzun bir yol var. Şu an başlangıç noktasındayız ve nükleer silahsız bir dünya görmek istiyoruz." diye konuştu.