İSTANBUL (AA) - Renault Grubu, yılın ilk çeyreğinde 13,2 milyar avro ciro elde etti.

Renault Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, Renault Grubu'nun bugün itibarıyla pazar payı 2017'ye göre 0,1 puan artışla yüzde 4,0 oldu. Renault ve Dacia markalarının her biri ilk çeyrekte rekor satışlara imza attı.

2018'in ilk çeyreğinde küresel otomotiv pazarında araç satışları yüzde 2,7 artarken, Renault Grubu'nun, Jinbei ve Huasong dahil olmak üzere binek otomobilleri ve hafif ticari araçları kapsayan küresel satışları aynı dönemde yüzde 4,8 arttı.

Avrupa'da, Renault Grubu'nun satış adedi, Yeni Duster ve Koleos modellerinin başarısı sayesinde, yüzde 0,6 büyüyen pazardan daha fazla büyüme kaydederek yüzde 2,8 artış gösterdi.

Avrupa dışında ise Renault Grubu'nun satışları Avrasya bölgesinde yüzde 22,1, Kuzey ve Güney Amerika'da da yüzde 21,3 arttı. Afrika, Orta Doğu ve Hindistan (yüzde eksi 5,3) ile Asya Pasifik (yüzde eksi 18,6) bölgelerinde ise satışlarda yavaşlama kaydedildi.


- Faaliyet bölümlerine göre birinci çeyrek cirosu



Renault Grubu'nun cirosu 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 0,2 artarak 13 milyar 155 milyon avroya ulaştı.

Renault Grubu, 1 Ocak itibarıyla faaliyet bölümleri arasında faiz sübvansiyonlarının dağılımını değiştirdi ancak bu değişimin konsolide gelirler üzerinde bir etkisi olmadı. Satış finansmanı cirosunda eşit bir düşüş gerçekleşmiş olsaydı, karşılaştırmalı gösterge yöntemiyle hesaplanan AVTOVAZ haricinde otomotiv gelirleri 136 milyon avro (1,1 puan) daha yüksek olacaktı.

AVTOVAZ hariç otomobil cirosu yüzde 2,5 düşerek 11 milyar 646 milyon avro oldu. Bu düşüşte 1,1 puanlık negatif etkinin yanı sıra Renault Grubu'nun ticari faaliyetlerinde kullandığı başlıca para birimleri olan Arjantin pesosu, Türk lirası ve ABD doları cinsinden para birimlerinin önemli değer kaybının yarattığı 4,8 puanlık negatif etki önemli rol oynadı. Satılan araç sayısının etkisi ise pozitif oldu. Gelişmekte olan ülkelerin kur zayıflığının telafi edilmesi 1,2 puanlık pozitif fiyat etkisi sağladı.

Satış finansmanı (RCI Banque) ilk çeyrekte 2017'ye oranla yüzde 27,7 artışla 793 milyon avro ciro sağladı. Muhasebe sisteminde yukarıda bahsi geçen değişikliğin etkisi göz önünde bulundurulmadığında, bu oran yüzde 5,8 olarak öngörülüyordu. Satış finansmanı ile ilgili olarak imzalanan yeni finansman sözleşmelerinin sayısı yüzde 4,7 arttı. Ortalama gelir getiren varlıklar yüzde 13,2 artarak, 42,9 milyar avroya ulaştı.

AVTOVAZ'ın Renault Grubu'nun toplam cirosuna katkısı ilk çeyrekte, döviz kurlarındaki 85 milyon avroluk negatif etkiye rağmen ve Lada satışlarının güçlü artışı sayesinde yüzde 25,8 oranında artış ile 716 milyon avro olarak gerçekleşti.

- 2018 öngörüleri


2018'de, küresel pazarda 2017'ye oranla yüzde 2,5'lik bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyor. Avrupa ve Fransa pazarının pazarlarının yüzde 1 büyüyeceği tahmin ediliyor. Uluslararası çapta, Rusya pazarında yaklaşık yüzde 10 büyüme kaydedileceği öngörülürken, Brezilya ve Çin'de yüzde 5'in üzerinde, Hindistan'da da yüzde 6 büyüme gerçekleşmesi beklenmekte.

Renault Grubu, cirosunu artırmayı, Grubun faaliyet karını yüzde 6'nın üzerinde tutmayı ve otomobil faaliyetlerinden gelmesi beklenen pozitif nakit akışı oluşturmayı hedefliyor.